Ny lov: Disse varer er nu strengt forbudte i Danmark

Et bredt flertal i Folketinget har vedtaget en ny lov, der forbyder salg af invasive arter i Danmark.

Offentliggjort Sidst opdateret

Planter som rynket rose, der ofte kan ses ved de danske kyster, og gyldenris kan snart være fortid på planteskoler og i byggemarkeder i Danmark.

Et bredt flertal i Folketinget har vedtaget en lov, der forbyder salg af invasive arter på blandt andet planteskoler.

Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet har mange kommuner udfordringer med at bekæmpe de invasive arter, der presser danske arter væk fra deres levesteder.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) glæder sig over den nye lov, så man kan komme problemet til livs.

– Jeg er glad for, at der er bred politisk enighed om at styrke indsatsen mod de invasive arter, som volder problemer i Danmark. Det er udtryk for sund fornuft, når planter, som vi bruger mange ressourcer på at bekæmpe, samtidig ikke kan købes på planteskoler og byggemarkeder, siger han i en pressemeddelelse.

Hamrende dyrt

I en rapport fra Det Økonomiske Råd fra 2014 står der, at det blandt andet koster staten fem millioner kroner om året at bekæmpe rynket rose. Hvis man breder billedet ud, så koster det godt 900 millioner kroner om året at bekæmpe en række invasive arter.

Esben Lunde Larsen understreger, at selv om plantearter som rynket rose kan være smukke, så bliver man nødt til at bekæmpe dem for at beskytte de danske arter.

Det bliver dog ikke kriminelt for privatpersoner at eje invasive plantearter.

– Med forbuddet mod salg vil vi forhindre, at der for eksempel sættes yderligere planter ud. Men det betyder selvfølgelig ikke, at det fremover bliver kriminelt, at der står rynket rose i en have, siger Esben Lunde Larsen.

Miljø- og fødevareministeren fremlagde en handlingsplan mod invasive arter i juni 2017, hvor et af forslagene var, at der skal ske en indsats mod de invasive arter, der handles i Danmark. Den nye handlingsplan er en samlet plan for håndtering af invasive arter i Danmark. Den skrev Newsbreak.dk om tidligere. 

Powered by Labrador CMS