Ny indsats mod radikalisering i København
Københavns Kommune styrker nu sin anti-radikalisteringsindsats og skaber et udvalg af eksterne eksperter, der skal have fokus på og nytænke kommunens indsats, skriver Berlingske.
Her vil blandt andet dem, der er er tæt på unge, der er ved at blive radikaliserede, være i fokus: Venner, forældre, kærester.
– Vi skal også have et endnu tættere samarbejde med de muslimske miljøer, end vi allerede har. De skal hjælpe os med at hjælpe de unge, siger Anna Mee Allerslev (R), der er borgmester i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i Københavns Kommune, til Berlingske.
Baggrunden for indsatsen er et stigende antal henvendelser omkring radikalisering i Københavns Kommune: I 2014 var der 60 henvendelser til kommunens antiradikaliseringsenhed, VINK, hvilket er en stigning på 50 procent ifølge avisen.
26 af disse henvendelser var relateret til Syrien-Irak og Islamisk Stat, og lidt mere end halvdelen af alle sagerne, 34, dukkede op i årets sidste tre måneder.
Ekspertgruppen består af 12 medlemmer, og i spidsen for udvalget er terrorekspert Magnus Ranstorp, der er forskningsleder ved Försvarshögskolan i Stockholm, og som har erfaring fra blandt andet EU-Kommissionens Radicalisation Awareness Network (RAN).
Gruppen har ifølge Berlingske til opgave at komme med anbefalinger til, hvordan antallet af radikaliserede unge i København skal nedbringes.
– Vi skal tættere på folk, der færdes blandt de radikaliserede: Det vil sige forældre, venner, bekendte. Vi skal opbygge deres tillid til politiet og kommunen, måske til mellemmænd, så vi kan registrere faresignaler hurtigere og kan forebygge, at unge bliver radikaliserede og rejser til Syrien, siger Magnus Ranstorp til Berlingske.
Ekspertgruppen skal fremsætte sine anbefalinger senest til august.
/ritzau/