Ny hårdfør gonorré nærmer sig Danmark

Foto: Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Gonorré kan blive en ubehandlelig sygdom inden længe.

Antallet af unge, som får gonorré, stiger. Men kønssygdommen er også i fuld gang med at lære at snyde de sidste typer antibiotika, der stadig virker, skriver metroxpress.

Det bekræfter Statens Serum Institut, som er oppe på at registrere over 800 danskere årligt med gonorré. Halvdelen af pigerne var i 2013 under 19 år, og halvdelen af mændene var under 25 år.

Instituttets overlæge Steen Hoffmann, som står for den laboratoriemæssige overvågning i Danmark, forklarer nærmere:

»Både i blandt andet Sverige, England, Østeuropa, Sydøstasien og Japan er der nu påvist en gonorrébakterie, der var resistent mod alle antibiotika, endda også stoffet ceftriaxon. Vi har heldigvis endnu ikke mødt denne resistente gonorrébakterie i Danmark.«

Bekymrende udvikling

Men ifølge en helt ny rapport fra det europæiske center for sygdomsbekæmpelse, ECDC, fandt man i 2009 i Europa resistens mod de mest almindeligt brugte antibiotikaer mod gonorré i fire procent af tilfældene.

Sidste år var procenten steget til 17 procent med Danmark på en syvendeplads.

»Dette peger mod, at gonorré kan blive en ubehandlelig sygdom i nær fremtid,« advarer centerets chef, Marc Sprenger.

Så selv om Statens Serum Institut altså endnu ikke har mødt den højresistente gonorrébakterie, så råder overlæge Steen Hoffmann til stor agtpågivenhed.

»I vores globaliserede verden kan resistens hurtigt spredes. Og når der opstår øget resistens blandt gonorrébakterier mod de almindelige midler, så er det en bekymrende udvikling, som vi er meget opmærksomme på, da dette kan føre til, at egentlig resistens bliver en realitet,« siger han til metroxpress.

Powered by Labrador CMS