Ny forskning: Håndværkere laver ingenting det meste af tiden

Et stort, nyt studie fra Aarhus Universitet viser, at håndværkere på byggepladser har utroligt meget spildtid

Der bliver spildt alt for meget tid på byggepladser rundt omkring. (Foto: Søren Bidstrup/Scanpix)
Offentliggjort Sidst opdateret

De knokler, håndværkerne. Eller gør de? Et nyt omfattende forskningsprojekt fra Aarhus Universitet viser, at håndværkere bruger 66 procent af deres tid på byggepladser på én ting – ingenting.

I studiet er håndværkere på fire forskellige byggepladser blevet observeret over 1.000 timer for at måle deres produktivitet skriver Fagbladet 3F.

Det er en ph.d.-studerende ved navn Hasse Neve, der har været ude på byggepladserne og lave kortlægningen. Han forklarer til Fagbladet 3F, at det ikke er med håndværkernes gode vilje, at de spilder tiden på byggepladserne:

– Det er ikke, fordi håndværkerne ikke laver noget. De arbejder hårdt og har en stor faglig stolthed, men der bliver spildt meget tid. Det kan for eksempel være en maler, der møder op, og så kan han ikke komme til at male, fordi der ligger noget affald, og der er ikke gjort klar. Så går han i gang med at rydde op og henter måske ekstra udstyr til klargøring. Det er ikke værdiskabende, og det er noget, man kan planlægge sig ud af, siger Hasse Neve til Fagbladet 3F.

Gulvlæggere laver mindst

Undersøgelsen har målt 15 forskellige faggrupper, og der er store forskelle på deres produktivitet. I toppen har VVS’ere en produktivitet på 50 procent, mens gulvlæggerne ligger helt i bund med 18 procent.

Det skyldes dog ikke, at gulvlæggerne ligger på den lade side, mener branchechef hos gulvbranchen ved Dansk Byggeri, Anders Hjorth Jensen:

– Jeg kan i hvert fald afkræfte, at det er et udtryk for at gulvlæggerne ikke laver noget. Men jeg tror, at det er et udtryk for, at der er nogle processer i byggeriet, der ikke fungerer optimalt – noget, der går på tværs af fagene, siger Anders Hjorth Jensen til Newsbreak.dk.

Gulvlæggere har tit en position ‘lavt i fødekæden’ på en byggeplads, fortæller branchechefen. De er derfor nødt til at navigere i noget værre rod:

– Man er ikke gode nok til at få planlagt tingene – og det går tit udover gulvmanden. Gulvmanden er tit den sidste, der kommer ind i byggeprojektet. Han kommer ind når tid og penge er brugt og alle de andre ikke er færdige – og skal alligevel finde plads til sit arbejde, siger Anders Hjorth Jensen.

Powered by Labrador CMS