Ny forskning: Folkesygdom kan opdages tidligere
Et nyt større studie viser, at det formentlig er muligt at opdage flere typer cancer, flere år før symptomer på sygdommen bliver synlige.
Nu kan folkesygdommen kræft måske opdages meget tidligere.
Et nyt studie af den genetiske mutation, der får sunde celler til at udvikle sig til cancer, har påvist, at netop den celledeling kan opdages år før – måske endda årtier – før, at man vil opleve symptomer på en kræftsygdom, skriver The Guardian.
Artiklen fortsætter efter videoen
Studiet, der er en del af Pan-Cancer Analysis of Whole Genomes-projektet, er det største af sin slags til dato.
Genetiske ændringer sker tidligt
For at komme frem til resultaterne er prøver fra mere en 2500 tumorer og 38 forskellige typer af kræft blevet undersøgt. Ét af de vigtigste resultater, som analysen åbnede op for, var, at der faktisk er et længere tidsinterval, hvor det er muligt at opdage kræften på et meget tidligt stadie.
Faktisk er netop det vindue for at opdage kræft tidligere markant større, end forskere tidligere har forventet.
– Det, der er ekstraordinært, er, at nogle af de genetiske ændringer forekommer mange år tidligere end diagnosen. Så lang tid før, at tegnene på kræft har udviklet sig og måske endda i, hvad der syner af almindelig væv, forklarer Clemence Jolly, der er forfatter på studiet, som er foretaget af forskere på Francis Crick Institute i London.
Ny test bør udvikles
Den nye opdagelse kan få store konsekvenser i den fremtidige behandling af cancer.
Da det står klart, at tegnene på kræft kan ses meget tidligere, end når symptomerne afslører sygdommen, så indikeres det, at flere kræftsygdomme kan opdages og diagnosticeres hurtigere.
Ifølge forskerne bag studiet kunne der være basis for at udvikle en ny test, der kan opfange tegn på sygdommen meget tidligere end dem, der allerede eksisterer.
Studiet viste, at halvdelen af de tidligste celledelinger kun skete i ni forskellige gener, hvilket betyder, at der kun er en mindre mængde gener, der kan udløse kræft. I fremtiden kan det måske være muligt at finde frem til netop de gener og udrydde dem, når de viser de mindste tegn på kræft.
Farlige celledelinger
Menneskekroppens celler foretager mutationer eller celledelinger, som det også hedder, et utal af gange. Men det er ikke alle mutationer, der er farlige. Faktisk er det kun en mindre del af dem, der kan udløse den dødelige sygdom.
Det var netop de celler, der kan bære sygdommen, som forskerne bag det store studie kiggede på. Her undersøgte de, hvor mange gange netop de celler var blevet reproduceret og kopieret i kromosomerne.
Ved hjælp af en form for kulstof-14-metode kunne forskerne datere i hvilken rækkefølge, cellerne havde udviklet sig.