Ny forskning: Derfor bliver du træt når du kører bil

Ny australsk forskning afklarer, hvorfor vi kan døse hen, når vi sidder bag rattet

Forskere kunne allerede efter et kvarters kørsel måle en stigende træthed. (Foto: Shutterstock)
Offentliggjort Sidst opdateret

Der skal kun et kvarters kørsel til, før ens øjenlåg begynder at blive tungere når man sidder i en bil.

Det viser et nyt eksperiment, australske forskere har foretaget, skriver Ingeniøren.

Forskere fra RMIT University i Melbourne i Australien har puttet en række forsøgspersoner ind i en simulator, hvor de vibrerede forsøgskaninerne ved forskellige frekvenser.

Og resultatet var tydeligt:

– Vores studie viser, at vedvarende vibrationer ved lave frekvenser – som det, vi oplever, når vi kører biler eller lastbiler – gør os stadigt mere søvnige – også selv om man er veludhvilet og frisk, siger en af forskerne bag studiet, professor Stephen Robinson, ifølge Ingeniøren i en pressemeddelelse.

Hjerterytmer og træthedsskala

For at vurdere, hvor trætte forsøgspersonerne var, benyttede forskerne sig af to forskellige metoder.

De målte deltagernes hjerterytmer, som er en god indikator for træthed. Derudover skulle personerne selv angive, hvor trætte de følte sig på en træthedsskala, der går fra et til ni.

Efter en times rystelser på en frekvens, der svarer til en tosporet hovedvej, lå personerne i gennemsnit på 7,7. Havde de ikke været udsat for rystelserne, lå de i gennemsnit omkring seks efter en time.

– 15 minutter efter de satte sig i bilen, begyndte døsigheden at ramme. Efter en halv time påvirker døsigheden din koncentrationsevne og årvågenhed betydeligt, siger Stephen Robinson ifølge Ingeniøren.

Ligesom at køre fuld

På Newsbreak.dk har vi tidligere skrevet om, hvor farligt det er at køre mens man er træt.

Dengang forklarede søvnekspert Jan Ovesen, at det kan sammenlignes med at køre promillekørsel, hvis man kører, mens man er træt:

– Er du stået op klokken 6 og holder ved til klokken 24, har du været vågen i 18 timer. Og der er din reaktionstid forlænget svarende til, at du har 0,5 promille i blodet – under forudsætning af, at du har sovet otte timer natten inden. Men mange sover måske kun seks timer, og så når de det punkt endnu før – efter måske kun 14 timer, sagde Jan Ovesen.

Powered by Labrador CMS