Ny folkesygdom stresser mange
Næsten halvdelen med diabetes oplever mistrivsel og stress. Det er vigtigt at tage hånd om det, og der er flere ting, du selv kan gøre.
Livet med diabetes kræver konstant opmærksomhed og kontrol.
Michael Pihl har levet med diabetes i 44 år. Han har oplevet, at sygdommen påvirkede ham psykisk i en sådan grad, at han fik søvnproblemer og mange bekymringer.
– Diabetesen har fyldt hele mit liv. Jeg har taget insulin så mange gange, at jeg ikke kan huske, om jeg har taget det. Jeg kan vågne op om natten og være i tvivl. Det suger min energi, og jeg bliver meget træt. Jeg tænker også nogle gange på, hvad der skal ske i fremtiden, siger han.
Michael Pihl er bestemt ikke alene. Flere end 320.000 mennesker i Danmark lever med diabetes. Antallet af ramte er fordoblet på ti år. Næsten halvdelen oplever, at sygdommen forringer livskvaliteten i en sådan grad, at de oplever mistrivsel og stress. Det viser en undersøgelse lavet af Steno Diabetes Center.
– Diabetes er nok den mest krævende sygdom, når det kommer til egenomsorg. Man er på overarbejde fra første dag til den dag, man dør. Man skal kontrollere sit blodsukker hele tiden. Det kræver et kæmpe overskud, siger Tina Linaa, som er rådgivningskonsulent hos Diabetesforeningen.
Diabetes vender op og ned på tilværelsen og ofte følger psykiske problemer med. Mange oplever træthed og udmattelse, dårlig samvittighed, skam og skyldfølelse samt føler sig stressede og nedtrykte. De psykiske eftervirkninger kaldes for diabetes-stress, og den tilstand er meget udbredt.
– Mange slås med dårlig samvittighed over ikke at passe sygdommen godt nok, og flere er angste for lavt blodsukker og følgesygdomme, siger Clea Bruun Johansen, der er diabetes-psykolog og forsker ved Steno Diabetes Center til Newspaq.
Undersøgelsen viser også, at angst og depression er dobbelt så udbredt blandt personer med diabetes som hos almenbefolkningen. Derfor er det vigtigt, at man tager hånd om det, hvis man oplever at være stresset som følge af sygdommen.
– Man skal acceptere, at diabetes er et livsvilkår, og at det ofte kan være svært. Det er okay at have brug for hjælp, og man skal hellere søge den tidligt end sent, siger Clea Bruun Johansen.
Hun tilføjer, at de pårørende også spiller en stor rolle, når det kommer til at tackle diabetes stress i hverdagen.
– Som pårørende er det vigtigt at anerkende, at det er svært at leve med diabetes. Man skal ikke virke bedrevidende og gøre sygdommen mindre svær, end den er. Vær afventende og spørg ind til, hvad vedkommende har brug for. Og så er det også vigtigt at anerkende, at det kan være svært at være den, der står på sidelinjen, siger hun.
55-årige Michael Pihl har tacklet problemerne alene, men opfordrer til, at man ikke bliver indadvendt og indelukket. I stedet skal man snakke om sygdommen.
– Søg oplysninger om det. I starten viste jeg ikke noget om diabetes-stress og følte mig derfor alene. De pårørende skal ikke gøre noget specielt anderledes, men det er vigtigt med forståelse fra familie og en eventuel partner, siger Michael Pihl
Fakta:
Her er Diabetesforeningens råd til, hvordan du håndterer diabetes-stress.
– Lad være med at tænke, at det er dig, der er noget galt med.
– Forstå, at det er en følgesygdom af diabetes.
– Sig det højt til omgivelserne. Det gælder både venner, familie og læge.
– Bed om at få støtte eksempelvis via en psykolog.
– Deltag i netværksgrupper.
– Accepter, at du ikke kan det samme som før. Indret livet efter, at energiniveauet er lavere.
Newspaq