Ny fabrik skal løse problem med genbrugsplast
Snart skal det være slut med at køre dansk plastikaffald til Tyskland - eller brænde det af. I stedet skal det håndteres på en ny fabrik ved Roskilde, der skal få genanvendelsen i vejret.
Citathistorie: TV2 Lorry
Vi danskere sorterer vores skrald som aldrig før. Bioaffald, glas, metal, pap og papir bliver genanvendt i stor stil. Men når plastikkødbakker bliver blandet med shampooflasker og frostposer, så knækker den danske genbrugsfilm.
Næsten al dansk plastaffald bliver nemlig eksporteret til udlandet, og her bliver hovedparten brændt. Men om få år vil plastaffaldet i stedet blive kørt til Roskilde, hvor genbrugsvirksomheden Solum har planer om en ny stor recirkuleringsfabrik, der skal kunne håndtere al Danmarks plastaffald, så mest muligt kan blive genbrugt.
– Vi går nu aktivt ind i kampen for at få genanvendt noget mere plastik, så det ikke bare går op i røg og dermed kun bliver brugt en gang, siger Morten Gyllenborg, der er strategichef i genbrugsvirksomheden Solum.
– Det her kommer til at få en ganske mærkbar miljøeffekt, siger Morten Gyllenborg.
Sammen med det tyske genbrugsfirma PreZero vil Solum investere 250 millioner kroner i det nye sorteringsanlæg, der skal separere de forskellige typer af plast, så de kan blive smeltet om til nye produkter og emballager.
– Hver gang vi kan udsortere og genbruge et kilo plast, så sparer vi miljøet for cirka halvandet kilo CO2. Det her vil være en gamechanger for den danske genbrugs- og plastindustri, siger Morten Gyllenborg.
Sorteringsanlægget skal efter planen bygges i Roskilde og vil årligt skulle håndtere mellem 50.000 og 80.000 tons plastikaffald.
Stor forskel på plastik
Grunden til at en del plastik ikke bliver genbrugt i dag er, at der er stor forskel på plastik. Der er mange forskellige typer hård plast og mange forskellige typer blød plast. Typerne skal helst ikke blandes, for så bliver genbrugsplasten ikke særlig god. Derfor kræver god genanvendelse en høj grad af sortering.
– De forskellige typer af plastik har nogle forskellige egenskaber, som gør, at når de skal genanvendes, så er det vigtig at få dem udsorteret. Det er netop det vores anlæg skal kunne, siger Morten Gyllenborg.
Udover at sortere i plasttyper, så vil anlægget også sortere plasten efter farve. Dermed vil de, der skal genanvende plasten, kunne få præcis den plast, de gerne vil bruge i deres produkt.
– Der vil sidde forskellige scanningsløsninger i anlægget, så man vil få meget præcise sorteringer. Så man kan sagtens få en fraktion, der er gennemsigtig, en der er hvid, og en der er for eksempel er grøn, således at producenter som ønsker en bestemt plasttype og farve kan henvende sig, og få præcist det de skal bruge, siger Morten Gyllenborg.
Solum vil opføre sorteringsanlægget sammen med den tyske genbrugsvirksomhed PreZero. De har et lignende anlæg i den hollandske by Zwolle. I videoen herover forklarer de, hvordan sorteringsprocessen foregår der.
Vil skabe mange grønne arbejdspladser
I brancheforeningen Plastindustrien klapper miljøpolitisk chef Christina Busk i hænderne over udsigten til et stort dansk sorteringsanlæg. Netop adgangen til genbrugsplast er nemlig lige nu en knap ressource.
– Det her vil helt sikkert få erhvervslivet til at blomstre, og så vil det skabe flere gode grønne arbejdspladser i industrien, siger Christina Busk.
– Adgangen til grøn genbrugsplast vil betyde, at der kan opstå nogle samarbejder med de genanvendelsesvirksomheder, vi har i dag, og så kan der altså komme gode nye produkter af højkvalitetsplast ud i den anden ende, siger Christina Busk.
Selvom sorteringsanlægget først forventes at stå klar i slutningen af 2022 eller starten af 2023, så har flere lokale plastaftagere allerede taget fat i Solum.
– Efterspørgslen er fænomenal stor. Vi har allerede fået mange henvendelser omkring genbrugt plastik, og det vidner jo altså også tydeligt om, at vi på det her punkt har været markant bagefter i Danmark, siger Morten Gyllenborg.
Ikke al plast vil blive genbrugt
I dag er det kun omkring en tredjedel af det affaldsplast, vi smider i genbrugscontainerne, som rent faktisk bliver til ny plastik. Andelen vil blive hævet markant med det nye anlæg, men præcis hvor meget er endnu for tidligt at sige.
– Anlægget vil have mulighed for at genanvende så meget, som der ønskes, og vi er i god dialog med både producenter og politikere om at sikre højst mulig genanvendelsesgrad, siger Morten Gyllenborg, der samtidig understreger, at andelen afhænger af hvad der politisk er vilje til.
Det er lige nu politisk besluttet, at 60% af al plasten skal genanvendes, men andelen kan sagtens hæves, hvis man er villig til at betale prisen for det. Det vil blot kræve flere sorteringsapparater, der indstilles endnu finere.
– Hvor høj denne ’størst’ mulige genanvendelsesgrad bliver, det vil den kommende tids drøftelser mellem både myndigheder og forretningsmæssige aktører afsløre. Men rent teknisk er vi helt trygge ved at kunne leve op til de politiske målsætninger, siger Morten Gyllenborg, der forventer, at andelen af plast, der vil blive genanvendt, ender et godt stykke over 60 procent.