Nu stiger vandmasserne og politiet advarer folk: “Hold jer væk”
Det kan blive nødvendigt at evakuere.
Opdatering: Fyns Politi meddeler netop nu, at der forventes store oversvømmelser. Det kan blandt andet betyder, at strømmen bliver slukket.
Du kan læse hele pressemeddelelsen HER.
Beredskabet advarer også om, at evakueringer kan blive nødvendige.
Opdatering fra DMI:
Der er forhøjet vandstand i sydlige Kattegat. Højvandet ventes ved Jyllands Østkyst fra Århus til Lillebælt, Nordfyn, Storebælt, Nordsjælland samt Isefjorden og Roskilde Fjord. Højvandet når op på mellem 150 og 180 cm over DVR (Dansk Vertikal reference 1990). Det kulminerer i aften mellem kl 21 og midnat, og ventes at falde langsomt i løbet af natten. I nat vil vandstanden langsomt falde igen.
Der er fortsat en risiko for en 100-års hændelse i Odense Fjord og i Roskilde. Det er også en risiko for en 50-års hændelse lokalt i Storebæltsområdet.
Det oplyses på DMIs hjemmeside.
Flere steder i Danmark kommer vandmasserne – efterdønningerne af Ingolf – til at stige markant.
– Vi er noget bekymrede. Der kommer meget vand fra Kattegat, sagde Marie Timm fra Danmarks Meteorologiske Institut tidligere søndag til Newsbreak.dk.
Hos DMI forventer man, at det topper omkring klokken 21 søndag aften. På den anden side af midnat begynder vandet at trække sig igen.
Præcis hvor kan du se på et kort i galleriet over artiklen.
Fyn er forberedt
Fyn forbereder sig til vandmasserne. Politikredsen har derfor udsendt en længere meddelelse. Herunder får du et overblik over, hvor vandet forventes at stige mest. Du kan også se, hvor du kan afhente sandsække.
Stormen Ingolf betyder, at der i aften er risiko for oversvømmelser i det fynske område, står der i meddelelsen, der fortsætter:
Allerede nu står vandet højt flere steder. Beredskabsmyndighederne er derfor i gang med at opsætte sikringer. Alle borgerne i de udsatte områder opfordres til at sikre deres ejendomme så vidt muligt.
Myndighederne forventer, at der fra tidligt søndag aften er risiko for oversvømmelser i Middelfart, Nordfyns, Odense, Kerteminde, Nyborg, Langeland og i Svendborg Kommuner.
Fyns Politi har nedsat den lokale beredskabsstab, hvor repræsentanter for de aktuelle myndigheder samarbejder om indsatsen.
Som prognoserne ser ud vurderer myndighederne, at der er risiko for oversvømmelse følgende steder:
• Middelfart Kommune: Risiko for oversvømmelse omkring Båring Vig – særligt Fiskehusene og Vejlby Fed
• Nordfyns Kommune: Risiko for oversvømmelse omkring Hasmark Strand, Klintebjerg – særligt efterskolen samt i Bogense by store del af havneområdet
• Odense Kommune: Risiko for oversvømmelse i Seden Strandby, Kanalvej, Lodsvej, Stige
• Kerteminde Kommune: Risiko for oversvømmelse af havneområdet
• Nyborg Kommune: Der pumpes fra Nyborg voldgrav – der er risiko for oversvømmelse af Strandvej og Vesterhavn samt området omkring Lille Svanedam. Beboere med biler parkeret i p-kælderen på Vesterhavn opfordres til at flytte deres biler.
• Langeland Kommune: Risiko for oversvømmelse ved Hov.
• Svendborg Kommune: Risiko for oversvømmelse i Lundeborg ved plejecentret Strandlyst, Vemmenæs på Tåsinge, Siø og Thurø.
Udover de nævnte områder, kan der opstå problemer andre steder. Det vil løbende blive meldt ud.
Beredskabet har oprettet kontakttelefon
Beredskab Fyn har oprettet en kontakttelefon, hvor borgerne kan henvende sig vedrørende den aktuelle vejrsituation. Nummeret er: 6551 1803. Nummeret er IKKE brugbart i tilfælde af akut behov for hjælp. Her skal man som altid ringe 112.
Vand i Trekantsområdet
Også i Horsens forventes vandet at stige. Her er beredskabet klar på udfordringen.
Det vil ramme veje og gader omkring lystbådehavnen, Ove Jensens Alle, Høegh Guldbergs Gade og Grønlandsvej ved Bilka, Rådhusparken, Sct. Helene Vej, Åboulevarden, Niels Gyldings Gade og Emilies Plads.
Der er desuden risiko for oversvømmelse langs Dagnæs Bæk i området omkring Nansensvej, Midtervejen og Enghavevej, skriver Horsens Kommune i en pressemeddelelse.
DMI forventer, at stigningen i vandstanden vil begynde omkring klokken 18.
Veje spærres af
Borgere i Horsens kan afhente sandsække på Driftsgården på Endelavevej – indtil klokken 19.00, hvor en stor del af vejene omkring havnen bliver lukket for al trafik, står der videre.
Høegh Guldbergs Gade lukkes for al trafik fra Spedalsø og ind mod havnen, og der lukkes for adgangsvejene til havnen, Åboulevarden og Bilkaområdet ved Gasvej, Havneallé, Løvenørnsgade/Hospitalsgade og Holmboes Allé.
Samtidig lukkes adgangsvejene til hele området omkring lystbådehavnen – også fra klokken 19.00.
Også i Vejle Fjord kan der forekomme forhøjet vandstand.
Stormturister går i vejen
Hos Midt- og Vestjællands Politi overvåger man situationen meget nøje.
Det er de dog – desværre – ikke de eneste, der gør.
En del ”stormturister” går nemlig i vejen for beredskabet. Det har fået politikredsen til at opfordre borgere til at blive væk, ligesom der også for at undgå netop “stormturister” bliver afspærret. Det kan du læse mere om i pressemeddelelsen herunder fra Midt- og Vestsjællands Politi herunder.
I den står der blandt andet også, at vandet i skrivende stund er over 163 centimeter over normal vandstand.
Ved Urd 27.-28. december 2016 kom vandet op på lidt under 1,5 meter i Nordmarken.
I Inderhavnen i Roskilde ved Strandgade udlægges watertubes og pumpes, mens der er sikret mod Frederiksborgvej.
Frivillige kan melde ind
Med hensyn til behovet for frivillige i Nordmarken, kan man holde sig orienteret på Facebooksiden ”Oversvømmelse I Jyllinge – Vi Hjælper Hinanden”.
Holbæk/Odsherred og Kalundborg
Varslet omkring vandstandshøjderne forventes at kulminere i aften. Højden forventes lige nu at blive på samme niveau som med stormen Urd.
Udover Vestsjællands Beredskab egen indsats, har vi bedt om bistand fra Beredskabsstyrelsen til udlægning af watertube i Holbæk havn som supplement til vores egen punktsikring med sandsække.
Beredskabet er løbende i kontakt med ledelsen i Holbæk, Kalundborg og Odsherred kommune.
Der er mange, der benytter sig af Vestsjællands Beredskabs hotline på nummer: 44 22 71 04 indtil mandag morgen klokken 08.00.
Holbæk:
Beredskabet er i gang med at udlægge sandsække ved værftet og transformeren.
Der er kontakt med forsyningsselskabet FORS, som udsender sms-varsel om at mindske vandforbruget i aften. Nærmere følger om dette.
Også i Holbæk er der en del ”stormturister” og derfor opfordres borgerne til ikke at gå i vejen for beredskabet.
Kalundborg:
Vejen til Reersø forventes spærret omkring klokken 16.00 i forbindelse med etablering af dæmning. Der er fokus på højden af vandet i forhold til tilgængelighed for brandbiler.
Veje spærres
Vesterlyngvej er spærret for at undgå højvandsturisme.
Ved Sidinge dæmningen lægges halm ved trækstedet for at sikre dæmningen.
Du kan forøvrig se, hvordan du sikrer dig mod stormflod HER.
Også i det sønderjyske er veje spærret:
I Hamburg kæmpes der også lige nu mod vandmasserne.
Floden Elben til at gå over sine bredder og har ført til oversvømmelser i Hamburg.
Redningstjenesten i Berlin har sat byen i alarmtilstand, efter stormen, der i Tyskland har navnet Herwart, har skabt kaos i gaderne, oplyser Ritzau.
En mand meldes svært kvæstet, efter et byggestillads faldt ned over ham.
Taget på beboelsesejendommen, hvor der blev udført arbejde, var revet væk af den kraftige vind.
Redningstjenesten i den tyske hovedstad har fået mange opkald med ønske om øjeblikkelig hjælp, og alle frivillige i byens brandtjeneste er blevet bedt om at møde op.