Nu skal vi spise små grønne kugler i stedet for store røde bøffer
Forskere på Aarhus Universitet vil nu undersøge muligheden for at få ærter til at spille en større rolle som proteinkilde i vores kost.
For de fleste er det ikke mere end en sød, sund, sommersnack eller måske mindre appetitlige grønne, udkogte kugler på tallerkenen – men i fremtiden skal vi måske vænne os til, at ærter kommer til at fylde mere i vores kostpyramide.
Forskere på Aarhus Universitet skal nemlig til at undersøge, om ikke ærter kan komme til at fylde mere på tallerkenen herhjemme – for de er fyldt med proteiner, og forskerne vil se på “potentialet i ærter til erstatning af animalsk protein i menneskers kost,” som det hedder i en pressemeddelelse fra universitetet.
Lederen af det nye projekt, som universitetet har dømt P-FOOD, er sektionsleder ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, Hanne Lakkenborg Kristensen. Og hun fortæller, at ærter, ud over at være proteinrige og bedre for klimaet end t-bone steaks, også både passer godt til vores klima og har en rig historie herhjemme:
– Ærter har en fantastisk historie i Norden og var for bare få hundrede år siden en meget mere udbredt spise herhjemme. Ærter var en vigtig proteinkilde både for datidens land- og bybefolkninger. Dengang dyrkede man også mange flere forskellige sorter af ærter, mens vi i dag næsten kun kender til tørrede flækærter, som bruges til gule ærter – og så grønne ærter, friske eller frosne, med og uden bælg, siger sektionsleder ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet Hanne Lakkenborg Kristensen i en pressemeddelelse.
Derudover påpeger forskeren også, at det nordiske klima passer glimrende til dyrkning af ærter, der længe har været brugt som en proteinkilde i dyrefoder.
Som led i projektet skal forskerne også se på, hvordan man rent konkret kan bruge ærterne i maden; hvilke nye produkter og opskrifter, der skal udvikles og så videre.
Men er det helt skidt med dig og ærter, så kan du i galleriet ovenover artiklen finde flere eksempler på glimrende proteinkilder, der er noget bedre for klima og pengepung end store, røde bøffer.
Inspirationen til fødevarerne kommer fra Sundhed.dk.