Nu skal de HELT væk

Senest otte dage efter valgdagen skal samtlige valgplakater hives ned. Ellers venter der politikerne en bøde

Offentliggjort Sidst opdateret

Valgplakaterne har i godt en måned præget gadebilledet i hele landet, men til midnat burde det være slut for denne omgang.

Politikerne skal nemlig hive samtlige plakater ned, inden dagen er omme - ellers venter der en bøde.

Der gælder strenge regler, hvis man som håbefuld kandidat hænger sit ansigt op i gader og stræder.

Ønsker hjælp fra offentligheden

Reglerne tilsiger blandt andet, at plakaterne skal tages ned igen senest otte dage efter valgdagen. Det gælder også for de strips, der er blevet brugt til at hænge dem op.

Flere politikere har allerede været ude for at rydde op efter sig selv, mens nogle tilmed efterspørger hjælp fra offentligheden til at udpege plakater, der er blevet glemt.

Det gælder blandt andre De Konservatives Rasmus Jarlov.

Sender regning

- Hvis du ser andre af mine plakater i dag, så sig meget gerne til. Vi har taget alle, vi har kendskab til, men kan have overset en enkelt hist og her i novembermørket, skrev han tirsdag på Twitter.

Det er i sidste ende kommunernes ansvar at få taget resterende valgplakater ned fra træer og lygtepæle. Efterfølgende sendes regningen dog videre til de politikere, hvis ansigt pryder de pågældende plakater.

I Københavns Kommune kommer det til at koste en politiker mellem 170 og 230 kroner per plakat.

Har pligt til det

- Regningen afspejler de aktuelle udgifter, vi har haft til at tage valgplakaterne ned. Du får først det endelige beløb oplyst, efter valget er overstået, skriver kommunen på sin hjemmeside.

- Som kommune har vi pligt til at opkræve de udgifter, vi har haft til at tage valgplakaterne ned. Vi har udgifter til nedtagning, opbevaring samt reparation af beskadigede master og træer, lyder det videre.

LA-formand Alex Vanopslagh er en af dem, som har fået hjælp af borgerne til at få taget valgplakater ned.

TV 2 Østjylland skrev i sidste uge, at unge mennesker øjnede en gevinst på op mod 200 kroner ved at sælge plakater med hans ansigt på DBA.

Politikerne risikerer en bøde, hvis deres valgplakater ikke er hevet ned inden midnat onsdag. (Arkivfoto).
Politikerne risikerer en bøde, hvis deres valgplakater ikke er hevet ned inden midnat onsdag. (Arkivfoto).

Valgplakater

Hvad er en valgplakat?

Loven definerer en valgplakat som ”en valgagitatorisk meddelelse på en vejrbestandig plade, der ikke er større end 0,8 m2."

For at være omfattet af de regler, som fritager partier, kandidatlister og kandidater m.fl. for at skulle søge vejmyndigheden om tilladelse til at hænge valgplakater op, skal valgplakaten opfylde disse krav.

Ønsker man at ophænge større plakater, bannere, skærme med levende tekst og billeder m.v., skal der søges om tilladelse hertil hos den pågældende vejmyndighed.

Hvornår må valgplakater hænges op?

Valgplakater i forbindelse med folketingsvalg, kommunale og regionale valg, Europa-Parlamentsvalg, folkeafstemninger og andre valg, der afholdes på offentligretligt grundlag (f.eks. menighedsrådsvalg), må hænges op på offentlige veje og private fællesveje i perioden fra kl. 12.00 den fjerde lørdag før valgdagen til 8 dage efter valget. Ved folketingsvalg må ophængning af valgplakater dog først ske fra statsministerens annoncering af valgets udskrivelse.

Hvornår skal valgplakaterne være taget ned igen?

Valgplakaterne og de midler, der er brugt til at hænge dem op med (strips, snore m.v.), skal være taget ned igen senest 8 dage efter valgdagen ved døgnets afslutning.

Kilde: Indenrigs- og boligministeriet
Powered by Labrador CMS