Nu kan han straffes

En tiltale mod Morten Messerschmidt er tirsdag blevet mulig, efter at Folketinget har ophævet hans immunitet

Folketinget har ophævet Morten Messerschmidts immunitet. Foto: Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Et enigt Folketinget med 96 stemmer for har tirsdag vedtaget at ophæve immuniteten for Dansk Folkepartis næstformand Morten Messerschmidt.

Grundlovens paragraf 57 siger, at intet medlem af Folketinget kan tiltales eller fængsles uden Folketingets accept. Dermed har medlemmer immunitet – med mindre altså Folketinget ophæver den.

Anklagemyndigheden vil gerne tiltale Morten Messerschmidt for misbrug og dokumentfalsk i den såkaldte Meld- og Feld-sag om mulig misbrug af midler fra EU.

Hvad er Bagmandspolitiet?

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) – også kaldet Bagmandspolitiet – varetager for det første behandlingen af straffesager om særlig økonomisk kriminalitet.

Det vil navnlig sige sager, hvor der formodes at være begået en økonomisk forbrydelse – af et betydeligt omfang, – som led i organiseret kriminalitet, – ved anvendelse af særegne forretningsmetoder eller – som på anden måde er af særlig kvalificeret karakter.

For det andet varetager SØIK behandlingen af internationale straffesager, navnlig om folkedrab, forbrydelser mod menneskeheden krigsforbrydelser og andre alvorlige forbrydelser begået i udlandet, hvor efterforskningen og strafforfølgningen forudsætter – særlig viden og indsigt i forholdene i udlandet, og – at der etableres et samarbejde med myndigheder institutioner, organisationer mv. i andre lande.

Ud over de konkrete straffesager bliver SØIK inddraget i lovforberedende og internationalt arbejde.

SØIK varetager desuden følgende opgaver:

– Modtagelse og analyse af underretninger om hvidvask og finansiering af terrorisme

– Opsporing, beslaglæggelse og konfiskation af udbytte fra kriminalitet

– Visitation af straffesager, herunder af anmeldelser om krænkelser af intellektuelle rettigheder

Medarbejderne i SØIK består af jurister, polititjenestemænd, specialkonsulenter med økonomisk baggrund, analytikere og administrative medarbejdere.

Kilde: SØIK på LinkedIn

Anklagemyndigheden vil tiltale Messerschmidt for misbrug af 98.835 EU-støttekroner i forbindelse med Dansk Folkepartis sommergruppemøde i Skagen i 2015.

Derfor skulle Folketinget tirsdag tage stilling til et beslutningsforslag fra Folketingets udvalg for forretningsorden, der foreslog at ophæve Messerschmidts immunitet.

Morten Messerschmidt selv har ifølge Ekstra Bladet erklæret, at han vil være den første, der stemte for at ophæve immuniteten. Han nægter sig skyldig i anklagerne mod sig.

Næstformand med større ambitioner

Tilbage i august i 2020 blev Messerschmidt valgt som næstformand i DF. Allerede måneden efter luftede han så offentligt tanken om, at han gerne vil være formand for sit parti, den dag Kristian Thulesen Dahl ikke er formand længere.

Meldingen kom i forbindelse med udgivelse af bogen “Kong Kristian – Mennesket, magten og faldet”. Den er blandt andet baseret på anonyme kilder.

I bogen beskrives det blandt andet, hvordan Messerschmidt angiveligt forsøgte at “kuppe” Thulesen Dahl som formand efter folketingsvalget i 2019. Den opfattelse havde Thulesen Dahl ikke, har han udtalt.

Men nu havde Messerschmidt altså sagt det højt: Han vil være DF-formand på et tidspunkt.

Det medførte kritik fra DF-profilen Martin Henriksen, der fandt det upassende, at Messerschmidt fortalte offentligheden om sine egne formandsambitioner, når partiet er i krise, og når Messerschmidt først lige er trådt til som næstformand.

Danmarksrekord i stemmer

Fra 2009 til 2019 var Messerschmidt medlem af Europa-Parlamentet. Ved EU-valget i 2014 fik Messerschmidt 465.758 personlige stemmer. Det er fortsat det højeste antal personlige stemmer, der nogensinde er givet i et dansk valg.

Han gjorde comeback i Folketinget ved valget i 2019. Fra 2005 til 2009 sad han i Folketinget første gang. Alle årene for DF, men med en kort periode som løsgænger i 2007.

Årsagen var, at B.T. havde beskrevet, hvordan Messerschmidt i festligt lag i Tivoli havde hyldet Adolf Hitler. Angiveligt ved at have heilet og sunget nazistiske sange.

Den tidligere socialdemokratiske minister Torben Lund var øjenvidne, men Messerschmidt afviste at have hyldet nazismen.

Sagen skabte dog så mange overskrifter, at han måtte trække sig fra DF og agere løsgænger i Folketinget.

Powered by Labrador CMS