Nu har 60.000 folkeskolelærere fået ny overenskomst
KL og Lærernes Centralorganisation (LC) har søndag aften indgået en aftale om en ny overenskomst for lærerne.
De to organisationer vil med den nye aftale at samarbejde om at understøtte udviklingen i folkeskolen.
»Jeg er godt tilfreds med, at vi har landet et forlig med Lærernes Centralorganisation her til aften. Og jeg er glad for, at forliget bærer præg af, at kommunerne og lærernes forening er enige om, at vi skal samarbejde om at understøtte udviklingen i folkeskolen. For et godt samarbejde er afgørende for, at vi kan skabe den bedst mulige skole for børnene,« siger Michael Zielgler, der er formand for KLs Løn- og Personaleudvalg.
Den nye overenskomst gælder for landets cirka 60.000 folkeskolelærere.
Parterne nåede ikke til enighed om en ny arbejdstidsaftale, som Lærernes Centralorganisation ønskede. Derfor reguleres arbejdstiden for lærere ansat i kommunerne stadig ved lov 409, som blev vedtaget af Folketinget efter konflikten i 2013.
»KL har under hele forløbet understreget, at vi ikke vil genindføre bindinger på, hvad lærernes arbejdstid skal bruges til. Men vi forudsætter naturligvis, at der er et godt og tillidsfuldt samarbejde mellem skolelederne og lærerne,« siger Michael Ziegler.
KL og LC er enige om, at samarbejde om at understøtte udviklingen i folkeskolen. Overenskomstfornyelsen omfatter derfor en fælles forståelse, der skal bidrage til, at lærere og ledere får en arbejdssituation, der gør, at de kan lykkes med deres opgave.
»Forståelsen beskriver de muligheder, som ledelser og medarbejdere har for at tilrettelægge skoleåret og dagligdagen på skolerne og konkretiserer blandt andet også muligheden for dialog om tilrettelæggelse af den enkelte lærers opgaver og tid,« siger Michael Ziegler.
Endelig indebærer overenskomstfornyelsen for lærerne en ændring af reglerne om 6. ferieuge, så lærerne får regler svarende til andre kommunalt ansatte. Det vil sige, at lærerne nu får ret til at afholde 6. ferieuge i hele dage.
Formand for LC og Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen, ærgrer sig over ikke at have fået en ny aftale om arbejdstid.
»Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg gik efter en arbejdstidsaftale, der kan erstatte den nuværende lov. Det er ikke lykkes. Til gengæld har vi med den nye overenskomst i fællesskab med KL taget en række initiativer, der skal sikre, at lærerne kan lykkes med opgaven. Det drejer sig ikke mindst om, at lærerne skal have reel mulighed for planlægning, forberedelse og efterbehandling af undervisningen,« siger han.
»Det er også væsentligt, at vi med den her aftale ikke skriver under på Lov 409. Vi konstaterer, at loven er vedtaget af et flertal i folketinget, og derfor er gældende. Uagtet dette ønsker vi sammen med KL, at der kommer fokus på skolerne, lærerne og ledernes mulighed for at levere god undervisning til eleverne. Det forpligter vi os til sammen med KL,« tilføjer lærerformanden.
I aftalen som KL og LC har indgået forpligter parterne sig på at følge op på, om lærerne har mulighed for at løfte opgaverne løbende i overenskomstperioden.
»Det har været meget vigtigt for os, at vi får mulighed for at sikre, at der løbende følges op på, om lærerne og lederne kan lykkes med opgaven. Og jeg er meget tilfreds med, at vi sammen med KL er enige om, at det skal følges helt tæt, både mellem de centrale parter og lokalt i kommunerne. Den første opfølgning gennemføres i skoleåret 2015/16, og det giver mulighed for justeringer og ændringer, hvis der er noget, som ikke fungerer efter aftalen,« siger Anders Bondo Christensen.
Med aftalen er KL og LC nu også enige om at understøtte det lokale samarbejde, og det kan blandt andet ske ved, at man lokalt laver aftaler for at løse nogle af de udfordringer, skolen har.
»Jeg er meget tilfreds med, at vi er blevet enige med KL om, at det kan give rigtig god mening at vurdere værdien af lokalt at indgå aftaler. Der er ingen tvivl om, at samarbejde og inddragelse styrker kvaliteten på skolerne,« siger Anders Bondo Christensen.
Den nye aftale indebærer også, at alle lærere og børnehaveklasseledere nu får mulighed for at anvende den 6. ferieuge på samme måde som det øvrige arbejdsmarked. Og lærerne og børnehaveklasseledere bliver hævet med et løntrin.
»Vi har fået lønresultat, som vi kan være tilfredse med. Og med den 6. ferieuge får lærerne nu de samme vilkår som andre på arbejdsmarkedet, og det er fair,« siger Anders Bondo Christensen.