Nu falder dommen: Risikerer hårdeste straf

Sanjay Shah risikerer den hidtil hårdeste straf for økonomisk kriminalitet

Offentliggjort Sidst opdateret

Dommen i den største sag om udbytteskat i Danmark

  • Retten i Glostrup står over for at afsige dom i en sag, der betragtes som det største bedrageri mod den danske statskasse nogensinde. Den britiske finansmand Sanjay Shah er anklaget for at have udnyttet et hul i skattereglerne og tilegnet sig ni milliarder kroner.
  • Anklagerne kræver den maksimale straf på 12 års fængsel for Shah, som nægter sig skyldig og hævder, at hans handlinger var baseret på rådgivning fra professionelle revisorer. Sagen omfatter over 3000 ansøgninger om refusion af udbytteskat fra 2012 til 2015.
  • Sanjay Shah blev udleveret til Danmark efter lange forhandlinger med De Forenede Arabiske Emirater. Hans tidligere medarbejder, Anthony Mark Patterson, har allerede tilstået medvirken til bedrageri og er blevet idømt otte års fængsel.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Der er ingen gylden mellemvej, når retten torsdag eftermiddag afsiger dom i en sag, som ifølge anklagemyndigheden handler om det største bedrageri mod den danske statskasse nogensinde.

Enten har en britisk finansmand blot udnyttet et hul i de danske skatteregler og på den måde formået at suge ni milliarder kroner til sig.

Eller også designede og styrede han en kriminel manøvre, som kan give en langvarig fængselsstraf.

Maksimale straf

I Retten i Glostrup har anklagerne bedt om den maksimale straf til 54-årige Sanjay Shah, nemlig fængsel i 12 år.

Tiltalen drejer sig om, at han skal have ført det danske skattevæsen bag lyset, da der blev ansøgt om refusion af betalt udbytteskat på danske aktier.

Det påståede bedrageri løb op i 9.025.205.871 kroner. Redskabet var de flere end 3000 ansøgninger, der blev indgivet fra 2012 til 2015.

Dertil kommer forsøg på bedrageri, som ville have givet 553 millioner kroner.

Nægter sig skyldig 

Det har lettet processen gevaldigt, at Shah ikke har bestridt, at de danske myndigheder fik så mange ansøgninger og udbetalte de store beløb.

Men hele vejen igennem har han nægtet at have gjort noget strafbart.

- Det er min overbevisning, at skattelovgivningen i mange lande er fyldt med smuthuller, og det er derfor, at der findes tusindvis af skatteadvokater verden over, sagde han ved det sidste retsmøde i september.

Aktiviteterne foregik i god tro. De skete efter rådgivning af dygtige revisorer og andre, der havde ansættelser i storbanker på deres cv, har hans forsvarere fastholdt.

For lidt over et år siden ankom en britisk finansmand til lufthavnen i Kastrup. Efter udleveringen fra Dubai har Retten i Glostrup behandlet straffesagen mod ham, hvor han risikerer den maksimale straf.

Helt galt 

Det var helt tilbage i august 2015, at advarselslamperne blinkede faretruende i det danske skattevæsen. Noget var helt galt. Politiet fik anmeldelse om storstilet bedrageri, der oprindeligt blev vurderet til at løbe op i mere end seks milliarder kroner.

Siden er det samlede facit opgjort til 12,7 milliarder kroner, hvoraf Sanjay Shah altså ifølge tiltalen har stået for en meget stor del.

Da han 6. december sidste år satte fødderne på dansk grund efter en flyrejse fra Dubai, havde det krævet en stor indsats fra både diplomater i udenrigstjenesten og fra Justitsministeriet.

Ventede flere måneder 

Først efter et års forhandlinger kunne daværende justitsminister Nick Hækkerup (S) underskrive en aftale om udlevering med De Forenede Arabiske Emirater. I flere måneder måtte det danske retsvæsen vente på hans ankomst.

Da Sanjay Shah havde opholdt sig i næsten tre måneder i Vestre Fængsel, blev han kørt til et retsmøde i Glostrup.

Her overværede han, hvordan hans tidligere højre hånd i selskabet Solo Capital tilstod medvirken til groft bedrageri. Anthony Mark Patterson, kaldet Pogo, fik en straf på fængsel i otte år.

Tidligere har han oplevet et andet hårdt slag. Det var i en civil retssag. I Dubai blev han i maj 2023 dømt til at betale mere end 8,5 milliarder kroner til Danmark.

Powered by Labrador CMS