Nu er hver femte i Folketinget arbejder

Foto: Colourbox.com (Modelfoto)
Offentliggjort Sidst opdateret

Især Dansk Folkepartis fremgang sikrer, at andelen af arbejdere i Folketinget stiger for første gang i årevis.

Tømrere, havnearbejdere og kontorassistenter strømmer ind i det nye Folketing.

Især Dansk Folkepartis valgsejr sikrer, at det nye folketing for første gang i mange år får en fremgang i andelen af arbejdere, skriver Ugebrevet A4.

Ved folketingsvalget fik Folketinget 33 medlemmer, der har arbejdet som enten faglært eller ufaglært.

Det svarer til, at næsten hver femte eller 18,4 procent af de 179 folketingsmedlemmer har arbejdet på en byggeplads, en produktionsvirksomhed, i butik eller på kontor.

I det tidligere folketing var det ifølge en optælling fra Altinget.dk kun 14 procent af medlemmerne, der havde en arbejderbaggrund.

Alene i DF’s nye folketingsgruppe har 18 ud af 37 medlemmer en baggrund som faglært eller ufaglært.

I den nye socialdemokratiske folketingsgruppe har seks nyvalgte folketingsmedlemmer en faglært uddannelse eller har arbejdet som ufaglært.

Også i Enhedslistens folketingsgruppe har seks medlemmer en erhvervsbaggrund som faglært eller ufaglært.

I både SF, Konservative og Venstre er der kun et enkelt medlem med arbejderbaggrund.

I tre partier, Radikale, Alternativet og Liberal Alliance, er der ikke et eneste folketingsmedlem, der har en klassisk arbejderuddannelse som smed, sosu eller elektriker.

Valgforsker på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch vurderer, at det udelukkende er Dansk Folkepartis fremgang, man kan takke for, at antallet af arbejdere i Folketinget stiger.

– Det er Dansk Folkeparti, der skal have æren for, at Folketinget er blevet lidt mere folkeligt og i højere grad afspejler befolkningens uddannelsesmæssige sammensætning, fastslår Roger Buch.

Enhedslistens Christian Juhl, der er specialarbejder, mener, at der stadig er lang vej til, at Folketinget afspejler befolkningen.

– De mest udsatte grupper i samfundet er ikke særligt godt repræsenteret, og der er jo heller ingen arbejdsløse valgt ind i Folketinget. Men det gode ved, at der nu bliver flere håndværkere og ufaglærte, er, at de typisk har erfaringer med at være arbejdsløse i en kortere eller længere periode, siger han til A4.

Akademikerne er stadig i klart overtal i Folketinget. Mindst 100 medlemmer har titel af cand.polit., cand.jur., cand.theol. eller er i gang med at tage en akademisk uddannelse, skriver A4.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS