Nu beklager regeringen

Regeringen har ikke lovhjemmel til at kræve alle raske mink aflivet. Minister undskylder uklar kommunikation.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) beklager nu. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Først lød det fra regeringen, at alle mink – raske såvel som coronasyge – i hele landet skulle aflives. Senere er det kommet frem, at regeringen ikke har bemyndigelse til at kræve mink uden for såkaldte sikkerhedszoner slået ned.

Det får mandag aften fødevareminister Mogens Jensen (S) til at beklage, at han og regeringen ikke har været klare nok i spyttet om, hvad der har og ikke har været lovhjemmel til med hensyn til minkaflivning.

– Først og fremmest er det vigtigt at slå fast, at vi burde have kommunikeret klart, hvorvidt der er lovhjemmel til, at myndighederne kan påbyde at aflive raske minkbesætninger udenfor sikkerhedszonerne.

– Det har ikke været tilfældet i denne sag, og det vil jeg gerne beklage, siger han i en skriftlig kommentar.

Nyt forslag

Tirsdag fremsætter Mogens Jensen på vegne af regeringen et lovforslag, der har til hensigt at give myndighederne hjemmel til at aflive alle raske mink i landet.

Det kræver tre fjerdedeles flertal i Folketinget, men en samlet blå blok har mandag afvist at ville stemme for.

Der er mellem 14 og 17 millioner mink på landsplan. Mandag eftermiddag oplyste Fødevarestyrelsen, at omkring 2,4 millioner af dem er blevet aflivet.

Går til politiet

Det er dog ikke alle aflivninger, der er forløbet problemfrit. Som Newsbreak.dk har fortalt, agter Dyrenes Beskyttelse at politianmelde fejlagtig aflivning af mink på baggrund af videoptagelser fra minkaflivninger, der viser levende mink blive glemt og mast under en mislykket aflivning.

På et pressemøde mandag sagde veterinærchef i Fødevarestyrelsen, Flemming Kure Marker, følgende om den konkrete episode:

– Det er fuldstændig utilstedelige billeder, vi er vidne til. Det er hjerteskærende, og det må simpelthen ikke ske. Dyreværnsloven siger, at den, der vil aflive et dyr, skal sikre sig, at dyret aflives så hurtigt og så smertefrit som mulig. Det er ikke det, jeg ser her. Jeg er dybt rystet, siger Yvonne Johansen, dyreværnschef i Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

– Det er en beklagelig situation, at en aflivning går galt. Det er op til politiet at foretage den videre efterforskning i den sammenhæng. Mere kan jeg ikke sige om dét, sagde Flemming Kure Marker.

Powered by Labrador CMS