Nu ankommer Andreas til rumstationen

Andreas Mpgensen. Foto: Asger Ladefoged/Scanpix (Arkivfoto)
Offentliggjort Sidst opdateret

Efter to døgns rejse og over 30 jordkredsløb skal Andreas Mogensen og resten af besætningen fra Soyuz-rumfartøjet fredag klokken 09.42 kobles sammen med Den Internationale Rumstation (ISS). Det sker godt 400 kilometer fra Jorden.

Hos Danish Aerospace Company er man spændte på rejsens næste stadie, men understreger, at det samtidig er noget af det mere risikofyldte, Andreas Mogensen skal igennem på sin tur.

»Udover opsendelsen og landingen er tilkoblingen til rumstationen helt klart noget af det mere farlige. Historien har vist, at der faktisk har været et sammenstød mellem et fartøj og en russisk rumstation tilbage i 1987, så man skal tage det alvorligt,« siger administrerende direktør Thomas A. E. Andersen.

Han fortæller, at sammenkoblingen, der også kaldes »docking«, sker ved, at fartøjet Soyuz møder rumstationen ISS med en fart på 28.000 kilometer i timen.

»Når fartøjer mødes med den høje hastighed, skal de sammenkobles gennem en tilkoblingsport på ti centimeter, der skal ramme en cirkel på 80 centimeter. Så helt simpelt er det jo ikke,« fortæller han.

Han understreger dog, at han ikke er nervøs for sammenkoblingen, da der er taget mange sikkerhedsforbehold.

»Det er gjort rigtig, rigtig mange gange. Sidst, det ikke lykkedes at blive tilkoblet, var helt tilbage i 1983. Samtidig er der så mange sikkerhedsfaktorer. Så jeg er ikke nervøs, men spændt. Jeg er overbevist om, at det nok skal gå,« fortæller han.

Når fartøjet er sammenkoblet med rumstationen korrekt ved hjælp af den smalle dockingport, udlignes trykket. Derefter åbnes tre luger, og besætningen kan svæve ind på ISS, hvor der i forvejen befinder sig seks astronauter.

»Nu begynder Andreas’ arbejde. De sidste to dage har han haft mulighed for at slappe af og bogstaveligtalt nyde udsigten ud af vinduet,« fortæller Thomas A. E. Andersen og fortsætter:

»Fra i dag (fredag) ved frokosttid, når lugen bliver åbnet til rumstationen, og han svæver om bord, så er fritiden slut, og så er det arbejde fra morgen til aften, indtil han skal hjem igen.«

Om bord på ISS har Andreas Mogensen en lang række opgaver, han skal udføre, inden han vender tilbage til Jorden 12. september.

Se med nedenunder, hvor NASA TV sender direkte…

Broadcast live streaming video on Ustream

Powered by Labrador CMS