Nu åbnes grænsen – for nogle
Justitsminister Nick Hækkerup (S) siger, at beboere fra Slesvig-Holsten snart kan rejse frit ind i Danmark.
I år 2020 er det 100 år siden genforeningen, der atter indlemmede Sønderjylland som en del af det danske rige. På den måde er det et eller andet sted passende, at understrege sammenhængskraften mellem Danmark og Tyskland og i særdeleshed grænselandet.
Som allerede varslet i sidste uge vil regeringen åbne grænselandet til Tyskland op efter en længerevarende coronarelateret grænselukning. Det siger justitsminister Nick Hækkerup (S) onsdag efter et ekstraordinært møde i Det Udenrigspolitiske Nævn i Folketinget.
Han fortæller, at beboere fra den tyske delstat Slesvig-Holsten fra mandag 15. juni kan rejse ind i Danmark uden at skulle opfylde kravet om et anerkendelsesværdigt formål.
– En af de åbninger, vi kan gøre yderligere, er at åbne i grænselandet. Derfor vil det være sådan, at folk, der er bosat i Slesvig-Holsten, frit kan rejse ind i Danmark. Vi prøver at normalisere situationen så meget som muligt. Sådan at den interaktion, der er, forhåbentlig kan komme til at finde et niveau, som svarer til det, vi havde, inden coronakrisen indtraf, siger han.
Tyskland åbner også
Nick Hækkerup meddelte i sidste uge under et samråd, at det var regeringens intention at åbne op for grænselandet fra på mandag. Tidligere onsdag meddelte Tysklands indenrigsminister, Horst Seehofer, at landet fra mandag 15. juni ophæver grænsekontrollen til Schweiz, Frankrig, Østrig og Danmark.
– Fra den kommende tirsdag vil situationen i vid udstrækning atter være normal ved de tyske landegrænser. EU-borgere og schweizere vil derefter uhindret – uden kontrol og uden karantæneregler – kunne rejse ind i Tyskland, siger Seehofer, som onsdag orienterede forbundsregeringen om de planlagte ændringer.
I næsten alle de tyske delstater er der stadig regler om karantæne ved indrejse fra lande, hvor der er registreret over 50 nye smittetilfælde per 100.000 indbyggere i de syv dage, som er gået forud for indrejsedagen.
Ingen Sverige
Der bliver derimod ingen dansk åbning mod Skåne i Sverige i denne omgang, som der ellers har været en vis debat om.
– Vi er i øjeblikket i dialog med svenskerne for at finde ud af, om man kan lave en eller anden regionaliseret åbning, sådan at der også kan blive interaktion på tværs af Øresund igen, siger Nick Hækkerup.
– Men det er jo ikke nogen hemmelighed, at svenskerne har ført en anden strategi og politik i forhold til håndtering af corona, end vi har i Danmark, som også sætter sig i relativt flere døde og et andet smittetryk, siger han.
Nick Hækkerup vil ikke sætte dato på, hvornår regeringen regner med at komme med en udmelding om en eventuel åbning mod Sverige.
– Men det skrider frem, og vi har ingen som helst grund til andet end at komme afsted så hurtigt som muligt, siger han.
Et godt skridt
Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, er tilfreds med åbningen mod Slesvig-Holsten, men han undrer sig over, hvorfor der ikke sker en åbning mod Sverige.
– Det er ikke godt nok. Det er et skridt på vejen, og det er et vigtigt skridt på vejen, men der bliver nødt til at være en eller anden logisk sammenhæng i de her grænseregler.
– Hvis ikke vi som danskere forstår de her regler, hvis ikke vi anerkender, at der er en sammenhæng mellem de restriktioner, vi bliver pålagt, så er der altså en risiko for, at folk ikke følger de restriktioner.
– Så der er nødt til at være en sammenhæng, og den har jeg svært ved at se, når jeg ser på vores nabolande i øvrigt. Når jeg for eksempel ser på Skåne i forhold til Slesvig-Holsten, siger han.
Delstaten Slesvig-Holsten strækker sig fra grænsen i nord til Hamburg i syd. Hamburg er eget administrativt centrum og dermed ikke inkluderet. Af større byer i delstaten kan nævnes Kiel, Flensburg, Neumünster, Rendsburg og Norderstedt, der mest betragtes som en forstad til Hamburg.