Norge bekræfter sit første corona-dødsfald
Det har norges statsminister torsdag meldt ud.
Norge bekræfter sit første dødsfald som følge af coronavirus eller Covid-19, som sygdommen hedder.
– Vi har her til aften fået besked om det første dødsfald på grund af Covid-19. Et ældre menneske, som har været syg, og som nu er død, oplyser den norske statsminister, Erna Solberg, til tv-stationen NRK.
Norge har indtil videre 702 smittede, viser en opgørelse fra John Hopkins University.
Artiklen fortsætter under videoen
De norske myndigheder har, som i mange andre lande, sat en række skrappe tiltag i gang for at begrænse smitten.
Tidligere på dagen skrev norske medier, at kongeparret og flere ministre er i frivillig karantæne, efter at de har været på udlandsrejser. Ingen af dem viser dog symptomer.
Smittet i Danmark
Coronavirusset er ikke blot et virus, som man bliver smittet med i udlandet.
Faktisk har 101 danskere fået virusset, mens de var i Danmark. Det viser en overvågningsrapport fra Statens Serum Institut.
Tallene er fra torsdag morgen, hvor antallet af smittede var opgjort til 615. Siden da er andelen af smittede steget til 674. Nogle af de nye tilfælde af smitte kan have fundet sted i Danmark.
De fleste af de smittede er mænd, og for begge køn er der registreret flest tilfælde blandt de 40-49-årige. Der er cirka 160 mænd i den aldersgruppe, som er blevet smittet med coronavirusset, mens det for kvinder er omkring 45.
Fortrinsvis fra Østrig
Rapporten viser, at rejser til Østrig har ført til flest danske smittetilfælde. 139 er således blevet smittet der, mens 30 er blevet smittet i Italien.
Smittelandene er ikke opgjort for alle de 615 virustilfælde. 173 afventer endnu information, mens det for 166 tilfælde er registreret, at smitten er sket i udlandet, men det konkrete smitteland er ikke opgjort.
For knap en uge siden blev det meldt ud fra myndighederne, at det for første gang var blevet bekræftet, at en person var blevet smittet med coronavirus på dansk jord.
Siden har også statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde italesat smitten i Danmark.
– Vi har bevæget os videre til næste fase af, hvor smittede herhjemme også begynder at smitte hinanden, sagde hun onsdag aften på et pressemøde.
Forskellige tiltag
For netop at mindske udbredelsen af coronavirus i den danske befolkning har regeringen og myndighederne valgt at lukke store dele af Danmark. Det er eksempelvis uddannelser og daginstitutioner, offentlige styrelser og kulturinstitutioner.
Også mange sportsarrangementer er blevet aflyst eller udskudt for at minimere risikoen for at udbrede virusset.
Det skal sikre at særligt ældre og svækkede ikke får virusset, som i værste tilfælde kan koste en livet.
Af de over 600 smittede i Danmark har mindst ti været indlagt på hospitalet på grund af coronavirusset, heraf har nogle været på intensivafdeling.
Ingen er endnu bekræftet døde af virusset i Danmark.
Over 1000 døde i Italien
Italien har nu over 1000 døde på grund af coronavirus. I alt er 1016 mennesker omkommet af sygdommen Covid-19, viser tal offentliggjort torsdag.
I det seneste døgn er der konstateret 189 nye dødsofre, siger Italiens beredskabsmyndigheder. Det er en stigning på 23 procent i forhold til dagen inden.
Det samlede antal smittede er steget til 15.113 fra 12.462 dagen inden – en stigning på næsten 22 procent.
Af de patienter, der har været smittet, er 1258 kommet sig fuldstændigt.
Hvor mange er smittet med coronavirus
Antallet af smittede og karantæneramte i Danmark opdateres løbende hos Styrelsen for Patientsikkerhed.
John Hopkins University overvåger desuden sygdommen på verdensplan, og på universitets hjemmeside kan man følge sygdommen “live,” om man så må sige.
Undgå coronavirus
Der er flere ting, du kan gøre brug af som præventive midler for at mindske risikoen for at blive smittet med virussen.
WHO opfordrer alle til at vaske hændergrundigt både med vand og sæbe, men også med desinficerende midler. Når du nyser eller hoster, skal du holde dig for munden eller næsen med albuen eller papir, derefter skal du smide papiret væk og vaske hænder.
For at undgå smitten skal du holde dig fra personer, der har feber eller hoster. Hvis du selv oplever feber, hoste eller besværet vejtrækning, der kan være symptomer på coronavirus 2019-nCoV, skal du søge læge.
Da smitten formentlig er opstået på et marked med levende dyr, bør man undgå sådanne markeder. Ligesom man heller ikke skal indtage rå produkter, der stammer fra dyr.
Hvor langt er man med en coronavirus vaccine?
I december 2019 brød sygdommen ud i millionbyen Wuhan. På daværende tidspunkt kendte man ikke meget til sygdommen, da det var en ny type af coronavirus, der ikke var set før.
Det fik Kina til at publicere den fulde RNA-sekvens for virussen. Det fik flere forskere verden over til at arbejde benhårdt på at udvikle en vaccine mod sygdommen.
Hvad der menes at være det helt store gennembrud ifølge Videnskab.dk kom i januar 2020, da det for australske forskere lykkedes at isolere virus fra en patient og dyrke virusset. Det var første gang, at det skete udenfor Kina.
Siden har forskere i hele verden benyttet sig af celleprøver fra virussen for at prøve at kortlægge karakteristika ved virussen.