Nordmand smadrer 100 danske designstole
For en håbefuld nordmand er drømmen om at høvle lidt stjernestøv af den danske designstol fra Hans J. Wegner kaldet “The Chair” og drysse det ud over sin eksklusive sushirestaurant endt i en fuldtonet fiasko.
Den norske restauratør bestilte tidligere på året 100 eksemplarer af The Chair, som også helt planmæssigt nåede frem til sin destination, men årvågne toldere i Ålesund fandt hurtigt frem til, at stolene fra Kina var falske. Værdien af de mange Wegner-stole ville ligge på omkring 2,5 mio. kr., hvis de havde været ægte.
Den slagne nordmand forsøgte desperat at redde sine falske stole fra den visse destruktions-død og forsøgte ad flere omgange at indgå et kompromis med den danske møbelproducent PP Møbler, der ejer rettighederne til Wegners designstol fra 1949.
»Han blev ved og ved med at skrive. Og en dag tog han simpelthen turen fra Norge og troppede op på vores kontor. Jeg var ude at rejse, men vores folk på kontoret fortalte, at han var meget sød, men meget frustreret og ked af det, fordi hans restaurant skulle åbne 14 dage senere. Og så var det, at han tilbød os 100.000 danske kroner, hvis vi ville lægge sagen ned. Det tog vi selvfølgelig ikke imod,« siger Kasper Holst Pedersen, der er snedkermester i PP Møbler.
I henhold til både norsk og dansk lovgivning er det kun tilladt at importere kopiprodukter til privat brug. Og den norske stoleimportør kunne i denne sag ikke komme udenom, at stolene var tiltænkt en prominent plads i hans sushirestaurant. For at slippe af med de mange falske kopistole skulle PP Møbler og Kasper Holst Pedersen nu have nordmanden til at skrive under på, at han for egen regning ville destruere sit Kina-indkøb.
Skulle destrueres
»Vi fik besked fra de norske toldmyndigheder om, at de skulle have en erklæring og underskrift fra ham, der ejer stolene om, at de skulle destrueres. Der stod vi så i en situation, hvor vi skulle have den frustrerede mand fra Norge til at betale for at destruere stolene, som han skulle bruge 14 dage efter i forbindelse med åbningen af sin meget fine sushi-restaurant med havudsigt,« siger Kasper Holst Pedersen.
For at få sagen lukket hurtigt besluttede den danske møbelproducent sig for at betale en fjerdedel af de samlede omkostninger på omkring 40.000 kr. til advokatsalærer og den egentlige regning for at få de 100 stole knust.
»Det var sådan, vi landede sagen. Vi fik lidt ondt af manden. Vi tror ikke rigtigt på, at han var i god tro, men omvendt er der også grænser for, hvor meget man skal trække sådan en pine,« siger Kasper Holst Pedersen, der samtidig fortæller, at sagen er ganske udsædvanlig for den danske møbelproducent, da selskabet ikke tidligere har haft held med at få destrueret et så stort antal falske møbler.
Norske toldere opdagede kopistolene fra Kina i maj. Siden er samtlige eksemplarer af Wegners berømte designikon blevet smadret med skovlen fra en gravemaskine.