Nødhjælpsarbejder i Nepal: Folk sover stadig på gaden
Rystelserne fra det kraftige jordskælv, der lørdag ramte Nepal, sidder stadig i kroppen på nepaleserne.
Af frygt for nye rystelser sover mange stadig på gaden, siger Peder Damm fra Dansk Røde Kors, der lørdag ankom til hovedstaden, Kathmandu, for at hjælpe med det omfattende nødhjælpsarbejde.
»Når man går igennem gaderne, bor folk stadig ude på gaderne. De har stadig ikke tillid nok til, at der ikke kommer flere efterskælv, så de kan gå tilbage til deres huse,« siger Peder Damm.
Han fortæller, at der på en af hovedgaderne holder en stribe med biler midt på vejen.
»Det er, fordi folk ligger og sover i bilerne, som de så har parkeret midt på vejen, så de er længst væk fra bygningerne. Det ser meget underligt ud,« siger Peder Damm, som dog også kan fornemme, at stemningen er blevet mindre trykket mandag.
»I går (søndag, red.) var der en mere dyster og stille stemning. Langt de fleste var præget af jordskælvet og det voldsomme efterskælv søndag. I dag (mandag red.) var folk mere ude på gaden, og nogle forretninger var begyndt at være åbne igen,« siger han.
Dødstal runder 4.000
Dødstallet efter jordskælvet rundede mandag 4.000, oplyser det nepalesiske indenrigsministerium til det tyske nyhedsbureau DPA ifølge Reuters.
Nepals myndigheder frygter dog, at dødstallet kan ende på over 5.000 – især på grund af, at det fortsat ikke er overblik over, hvor store ødelæggelserne er i de tyndere befolkede områder i landet.
Røde Kors i Danmark sendte mandag syv millioner kroner af sted til Nepal. Pengene skal blandt andet bruges til at sikre husly til de anslåede over en halv million hjemløse og til nødhjælp som tæpper, presenninger, køkkengrej og førstehjælp.
Peder Damm forklarer, at man i Kathmandu fortsat er i gang med at gennemgå nedstyrtede bygninger. Nogle gange findes overlevende, men det hører til sjældenhederne.
»Man leder stadig efter overlevende. Mens jeg var nede i midtbyen med en flok frivillige i dag (mandag, red.) fandt man tre lig mere. Så der bliver stadig fundet døde, og man vil nok også med tiden finde mange af dem, der meldt savnet, døde,« siger han.
Udenrigsministeriets Borgerservice oplyser mandag, at omkring 40 danskere fortsat mangler at give livstegn fra sig efter jordskælvet, der er det værste i Nepal i 81 år.
»Vi får stadig henvendelser fra pårørende og rejsearrangører, som savner kontakt til personer, som er ude at rejse i Nepal,« siger Ole Egberg Mikkelsen, chef for Udenrigsministeriets Borgerservice.
Besøger hospitaler
Udenrigsministeriet og den danske ambassade i Nepal forsøger at få kortet listen ned ved blandt andet at besøge hospitalerne i hovedstaden, Kathmandu, for at se, om der er indlagt danskere.
Men arbejdet med at få krydset navnene af på listen kræver højst sandsynligt længere tid, da danskerne kan opholde sig i de øde dele af Nepal uden internet- eller mobilforbindelse.
»Vi har en formodning om, at mange af de her rejsende har været på bjergvandring eller befinder sig et andet sted væk fra befolkningscentrene, og derfor kan der selvfølgelig gå noget tid, før vi får kontakt til dem,« siger Ole Egberg Mikkelsen.