Nobelpris: Viljen til dialog bliver hædret
Den tunesiske dialogkvartet fik i 2013 demokratiforhandlingerne tilbage på sporet, da det så helt håbløst ud.
Nobelkomitéen hædrer “viljen til dialog” med Nobels fredspris til den tunesiske dialogkvartet.
Det siger Rikke Hostrup Haugbølle, der har en Ph.d. fra Københavns Universitet med Tunesien som speciale.
Hun forklarer, at da demokratiforhandlingerne i Tunesien i sommeren 2013 gik fuldstændig i hårdknude, var det den tunesiske dialogkvartet, der fik parterne tilbage til forhandlingsbordet.
– De fik processen tilbage på sporet og parterne tilbage til forhandlingsbordet. På den måde blev de enormt betydningsfulde på et tidspunkt, hvor det så meget håbløst ud.
– Kvartetten var med til at sikre, at det fortsat blev en demokratisk og dialogisk proces, hvor alle blev hørt, og alle havde mulighed for at få indflydelse på både processen og selve grundloven, siger hun.
Den tunesiske dialogkvartet er fredag blevet tildelt Nobels fredspris for bidraget til at opbygge demokrati i Tunesien i kølvandet på Jasminrevolutionen i 2011.
Jasminrevolutionen var startskuddet på en række demonstrationer i den arabiske verden betegnet som Det Arabiske Forår.
Rikke Hostrup Haugbølle mener dog, at det er snævert kun at give prisen til kvartetten, da den spillede en rolle på et forholdsvist afgrænset tidspunkt i et afgrænset stykke af processen.
– Prisen ville have haft meget større symbolsk værdi, hvis den var givet til den tunesiske befolkning. Jeg synes, at den virkelige heroiske indsats blev gjort af det tunesiske folk under oprøret, siger hun.
/ritzau/