Netto-butikkerne vil halvere deres madspild inden 2030

Netto har besluttet sig for at minimere sit årlige madspild med næsten 10.000 ton.

Appen “Mad skal spises”, der er udviklet af Netto, kan bruges af alle til at gøre opmærksom på varer med kort holdbarhed og nedsat pris. Foto: /Free
Offentliggjort Sidst opdateret

Hver dag smides danske supermarkeder tonsvis af madvarer ud, der er blevet for gamle og ikke længere kan sælges.

Og selv om man hos Netto i mange år har haft fokus på at minimere svind, har dagligvarekæden nu besluttet sig for at gå mere målrettet til værks.

I lighed med FN’s klimamål har man besluttet sig for at reducere madspildet med 50 procent inden 2030.

Det svarer mere præcist til, at de 19.458 ton mad, som de 460 Netto-butikker smed ud i 2014, skal reduceres til 9729 ton inden for en periode på 15 år.

– Det er typisk madvarer, vi ikke når at få solgt inden sidste salgsdag, som bliver smidt ud.

– Her kan man vinde meget ved at sætte varerne ned i pris i god tid og i det hele taget ikke at bestille flere varer hjem, end vi kan sælge, siger Brian Seemann, der er landedirektør for Netto i Danmark.

Her har man oprettet en taskforce, der løbende uddanner personalet i de enkelte butikker i at minimere madspildet.

Mad skal spises

Netto har også udviklet madspildsappen “Mad skal spises”, ligesom man i de enkelte afdelinger i butikken har indført madspildskasser, hvor nedsatte varer samles, så kunden nemmere kan finde dem.

Endelig har Netto indgået samarbejde med Fødevarebanken, der sender overskudsmad videre til lokale væresteder, blandt andet Kirkens Korshærs varmestuer, og til et morgenmadsprojekt på Lolland og Falster.

Alt sammen initiativer, der ikke nødvendigvis giver overskud i pengekassen, men til gengæld kommer samfundet til gavn.

– Økonomisk er det selvfølgelig bedre at sælge varer i stedet for at smide dem ud, men vi har også udgifter til eksempelvis at transportere mad videre til Fødevarebanken.

– Det vigtige i den her sammenhæng er ikke at tjene penge, men at minimere madspild og inspirere både producenter og kunder til at gøre det samme, siger landechefen.

Miljøministeriet har anslået, at detailhandlen i 2015 i alt stod for et madspild på 163.000 ton ud af et samlet årligt dansk madspild på 700.000 ton.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS