Nej-sigere: Valgoplysning er ja-propaganda

Nej-partier anklager regeringens oplysningnskampagne op mod aftstemningen om retsforbeholdet for at være propaganderende. Screenshot: www,3december.dk
Offentliggjort Sidst opdateret

Både Enhedslisten og Dansk Folkeparti mener, at oplysningskampagnen om afstemningen om retsforbeholdet er politisk ladet.

Løgn. Skuffende. Politisk propaganda.

De såkaldte nej-partier Enhedslisten og Dansk Folkeparti giver ikke meget for den oplysningskampagne om retsforbeholdet, regeringen har lanceret torsdag, forud for folkeafstemningen 3. december. Det gælder blandt andet hjemmesiden www.3december.dk.

»Det er desværre et eksempel på, at regeringen bruger skatteborgernes penge på at føre politisk propaganda uden reelt at tage hensyn til den gruppe af partier, der anbefaler et nej,« siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup (DF).

Han mener, at især kampagnens hjemmeside er »dumpet totalt«.

»Det er en meget ladet tekst med tilsyneladende et formål om, at danskerne skal stemme ja,« siger han.

Messerschmidt: Hjemmeside fastholder fordomme

Det samme mener partifællen EU-parlamentariker Morten Messerschmidt (DF).

»Den (hjemmesiden) fastholder nogle af de fordomme – ja jeg vil nærmest sige løgne – som ja-partierne har forsøgt af fremføre de seneste par måneder. Jeg synes, det er en kedelig måde at føre plat skræmmekampagne på for skatteborgernes penge,« siger han.

Heller ikke i Enhedslisten, mener man, der kan herske tvivl om, hvem afsenderen på oplysningskampagnen er.

»Jeg er skuffet over, at vi i Danmark ikke en gang kan gennemføre en folkeafstemning, uden at regeringen bruger statsapparatet til at fremføre sin propaganda. Det hører hjemme i stater, som vi normalt ikke sammenligner os med,« siger partiets EU-ordfører, Søren Søndergaard (Ø).

Hvem er “Danmark”

Han erkender, at han ikke har gennemgået hjemmesiden »minutiøst«. Men det behøver man heller ikke for at se, hvilket mønster der tegner sig, forklarer han:

»Tag bare overskriften »Til valg om rets- og politisamarbejde«. Samtidig står der, at hvis vi stemmer ja, så bliver det nuværende retsforbehold omdannet til en tilvalgsordning, således at Danmark fremover selv kan vælge. Danmark! Hvem Danmark? Det danske fodboldlandshold?« spørger Søren Søndergaard og uddyber:

»At bruge ordet Danmark i denne her sammenhæng er et meget præcist udtryk for, at man er nødt til at ty til manipulation for at komme uden om det, der er det centrale. For hele pointen er jo, at retsundtagelsen betyder, at beslutningen ligger hos befolkningen, hvorimod tilvalgsordningen flytter befolkningens ret til at træffe beslutning over til politikernes ret til at træffe beslutning.«

Mens Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Liberal Alliance håber på et nej, er det modsatte tilfældet for Venstre, de Konservative, Socialdemokraterne, de Radikale, SF og Alternativet.

Kampagnen skydes i gang samme dag, som regeringen har fremsat lovforslaget om at omdanne retsforbeholdet til en tilvalgsordning i Folketinget. Når lovforslaget er vedtaget, vil det blive sendt til folkeafstemning 3. december.

Powered by Labrador CMS