Nedlukning: Disse danskere rammes særligt hårdt
Coronakrisen, der for nogle medfører øget isolation og bekymring, rammer de psykisk sårbare særligt hårdt, lyder det fra organisationer
Da statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag annoncerede en mulig gradvis genåbning af Danmark efter påske, adresserede hun også, hvordan krisen påvirker danskernes mentale helbred.
Flere organisationer, der arbejder med psykisk sårbare grupper, fortæller nu til Dagbladet Information, at deres medlemmer oplever en stor belastning som følge af coronavirus og de tiltag, der er sat i værk for at bekæmpe den.
(Artiklen fortsætter under videoen)
I SIND – Landsforeningen for psykisk sundhed fortæller landsformand Knud Kristensen, at foreningen oplever en lille stigning i henvendelser, og at de »stort set alle« handler om bekymringer knyttet til corona.
– Det kan eksempelvis være fra nogle, der har angst for at blive ramt af smitten, er ensomme, fordi de sidder alene derhjemme, eller er blevet udskrevet fra psykiatrisk afdeling og ikke synes de får opbakning nok, når de kommer hjem, siger han til Information.
– Vi er ikke i tvivl om, at vi skubber en bølge af psykiske problemer foran os.
Flere har fået første angstanfald
Formand for Psykiatrifonden og psykiater på Rigshospitalet, Torsten Bjørn Jacobsen, fortæller, at Psykiatrifonden har fået lidt flere henvendelser fra unge, som har haft deres første angstanfald – muligvis udløst af den nuværende situation.
– De psykisk sårbare er særligt udsatte. Det er dem, der får det allerværst af det her, siger han til Information.
Tidligere forskning peger på, at voldsomme udefrakommende begivenheder kan få konsekvenser for vores psykiske helbred. I 2016 viste et dansk studie, at terrorangrebet i New York den 11. september 2001 udløste en stigning på 16 procent af nye tilfælde af stress- og traumefremkaldt angst herhjemme.
Knud Aarup, som er landsformand i Bedre Psykiatri, påpeger, at de psykisk sårbare bliver »dobbelt ramt« i øjeblikket.
– De har i forvejen svært ved at komme ud. Og mange er netværksfattige. Når man er det, og bliver bedt om at isolere sig, så forstærker coronakrisen en i forvejen svær situation, siger han til Information.
Skidt for angst og depression
Depressionsforeningen kan ligeledes konstatere en større uro og flere bekymringer hos medlemsskaren. Dem, som lider af en depression – især en svær en – er også særligt udsatte i coronakrisen, understreger generalsekretær Morten Ronnenberg Møller over for Information.
– En del af depressionens væsen er, at man kravler ind i en mental hule, hvor man er alene med sine tanker og bekymringer. Det er svært at bryde med nu, hvor man skal opholde sig for sig selv. Alle de negative nyhedshistorier og den generelle samfundsbekymring belaster også psyken.
Samme toner lyder fra Angstforeningen.
– Corona er en trigger hos dem, som lider af angst. Det er både frygten for, at man selv eller ens nærmeste bliver syge, og den sociale isolation, der belaster psyken. Der er meget mere tid til bekymring, og så trives angsten desværre bedre, siger daglig leder Marie Särs Andersen til Information.
I galleriet ovenfor kan du se, hvilke tegn på angst du skal være særligt opmærksom på.