Nedbrændt museum genopstår under jorden
Planerne for det nye Frihedsmuseum er fastlagt. Museet, der bliver underjordisk, ventes at være klar i 2018.
Efter at en voldsom og påsat brand efterlod Frihedsmuseet i København stærkt medtaget for to år siden, er planerne for en ny museumsbygning nu blevet offentliggjort.
Det sker, efter der er blevet fundet en vinder af den arkitektkonkurrence, der skal danne grundlag for den arkitektoniske udformning af en ny museumsbygning.
– Gode rammer
Og med vinderforslaget får Frihedsmuseet, der har været lukket siden foråret 2013, gode rammer for formidlingen af frihedskampen, forklarer Nationalmuseets direktør, Per Kristian Madsen:
– Det valgte forslag giver os forholdsvis store og frie rammer i en bygning, der også skal sikre udstillingen imod vandskader, brand og tyveri.
– Samtidig fastholder vi placeringen i Churchillparken på et sted, hvor vi kan fastholde det fine besøgstal, det gamle museum havde.
Underjordisk udstilling
Det nye museum bliver anderledes end det museum, som brændte for to år siden, blandt andet fordi udstillingsarealerne befinder sig under jorden.
Adgangen til museet kommer til at foregå gennem en ankomstbygning med info, butik og café beliggende på et grusareal, der fastholder det gamle museums placering i Churchillparken.
Udstillingerne bliver bygget op i en højloftet udstillingssal, som af hensyn til de skrøbelige genstandes bevaring er uden dagslys.
Det vindende forslag giver desuden gode muligheder for at skabe et bæredygtigt og energibesparende byggeri, lyder det i en pressemeddelelse fra Nationalmuseet.
Vinderprojektet er udarbejdet af Lundgaard & Tranberg Arkitekter i samarbejde med EKJ Rådgivende Ingeniører, Esbensen Rådgivende Ingeniører, ÅF Lighting – Hansen og Henneberg, Gade & Mortensen akustik og professor, arkitekt Steen Høyer.
Kulturminister Marianne Jelved (R) har som formand for dommerkomitéen været med til at udpege vinderen.
Det nye museum ventes at kunne åbne i 2018.
/ritzau/