Naturstyrelsen: Hold jer fra den strandede kaskelothval
Professor kritiserer, at man fjerner strandede hvaler. Men de udgør en sundhedsfare, fastslår Naturstyrelsen.
Den store kaskelothval, der onsdag blev fundet ved Fanø, er omsider ved at være fjernet frra strandens kyst.
Men en professor på Institut for Bioscience på Århus Universitet sætter overfor DR Nyheder spørgsmålstegn ved, om det nu også var nødvendigt at fjerne den store hval.
Naturstyrelsen indrømmer, at der også er nogle fordele ved at lade kaskelothvalen ligge, men har alligevel vurderet, at det er nødvendigt at fjerne den, oplyser Ulrik Lorenzen, der er skovrider i Naturstyrelsen.
– Den mest naturlige måde at håndtere sådan en hval på var at lade den ligge og lade naturen gå sin gang. Det er sådan, det har fungeret i mange hundrede år, og det er der nogle fordele ved, men der er også nogle ulemper, siger Ulrik Lorentzen.
Professor Jens Christian Svenning mener, hvalen bør blive liggende, fordi der mangler ådsler i den danske natur, som mange dyr er afhængige af. Men menneskelige hensyn vejer tungere, forklarer Naturstyrelsen.
– Når vi bruger nogle ressourcer på at køre den væk, er det ud fra et sikkerhedsmæssigt aspekt. Når den ligger der og folk frit kan komme ud til den, så vurderer vi, at vi hellere må fjerne den af hensyn til folks sikkerhed.
Ulrik Lorenzen, der har været ansvarlig for Naturstyrelsens arbejde med den strandede kaskelothval, fraråder kraftigt at folk kommer i kontakt med strandede hvaler.
– Vi kan godt forstå, at det er sjovt at klappe en hval, men lad være med det. Hvalerne har ofte bakterier i sig og på sig, og hvis de bakterier kommer ind i den menneskelige organisme, så bliver det mildest talt meget, meget ubehageligt, siger han.
Da to kaskelothvaler sidste år strandede ved Henne Strand, viste det sig efterfølgende, at den ene af hvalerne var voldsomt bakterieinficeret.
Den 12 meter lange hval er fredag eftermiddag endelig ved at være fjernet fra Fanøs kyst. Man venter nu på at højvandet skylle de resterende rester væk.
Resterne skal nu destrueres, mens kæben bliver afleveret til Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg.
/ritzau/