Nationalmuseet: Kom med jeres skeletter
Danskerne gemmer på flere hundrede moselig derhjemme. Man går glip af vigtig historie, siger Nationalmuseet.
Nationalmuseet har fået indleveret et barnekranie fra et moselig, som er blevet dateret til 300 år før Kristi fødsel.
Kraniet blev i sommer indleveret af Alex Davidsen i en hatteæske. Kraniet har han arvet fra sin far, som har haft det liggende derhjemme siden 1940.
Moselig i skuffer
Og det får Nationalmuseets museumsinspektør, Peter Vang Petersen, til at opfordre danskerne til at indlevere hengemte skeletter.
– Det ville ikke undre mig, hvis der var flere hundrede moselig rundt omkring i danskernes skuffer og skabe, siger han og fortsætter:
– Det er ofte noget, som morfar har fundet i mosen, og så er det gået i arv. Det er vi interesserede i at få samlet, mens der stadigvæk er mands minde, siger Peter Vang Pedersen.
Menneskekraniet, der netop er blevet indleveret, stammer fra et barn på cirka syv eller otte år. Barnet har højst sandsynligt været en træl, der blev ofret, for de fleste trælle blev kastet i moserne, mens de frie mænd blev brændt.
Nuancere historien
Moseligene fortæller en vigtig historie om, hvor vi kommer fra. Museumsinspektøren kan ud fra de brunede knogler blandt andet fortælle, hvor de oprindelige ejermænd kom fra, hvilket liv de levede, og hvordan deres sundhedstilstand i det hele taget var.
Derfor vil det have en stor betydning, hvis alle danskere afleverede deres fund.
– Det ville nuancere historien. Vi ville få et andet indtryk af, hvad der er foregået, siger Peter Vang Petersen.
Kranie er danefæ
Og selvom det er 2315 år siden, er det stadig vigtigt.
– Som moderne mennesker har vi godt af at vide, at vi ikke lever i en stationær verden. Den har været meget anderledes, og den vil blive meget anderledes.
– Vi kan i hvert fald glæde os over, at vi trods alt er kommet videre og ikke går og kværker og smider hinanden i moser længere, siger Peter Vang Petersen.
Barnekraniet er netop blevet erklæret for et danefæ, og det er de fleste moseknogler. Danefæ er genstande fra fortiden, som har en kulturhistorisk værdi. Den, der finder danefæ eller får danefæ i sin besiddelse, skal aflevere det, for danefæ tilhører staten.
/ritzau/