Nationalistparti vil vælte regeringen

Sverigedemokraterna vil have nyvalg i Sverige. Pressefoto
Offentliggjort Sidst opdateret

Jimmie Åkesson, leder af Sverigedemokraterna, opfordrer de borgerlige i Sverige til at støtte det mistillidsvotum, som partiet vil fremsætte mod regeringen.

Meldingen kommer, efter de borgerlige partier har ophævet aftalen med regeringen – en aftale, der har haft det formål at holde Sverigedemokraterna uden for indflydelse de næste mange år.

Jimmie Åkesson siger i en pressemeddelelse, at partiet i den kommende uge vil fremsætte et mistillidsvotum mod Sveriges finansminister.

»Jeg håber, at denne begivenhed (aftalens sammenbrud, red.) nu får de andre partier fra den borgerlige alliance til at gå samme vej. Det er tid til, at der holdes nyvalg i Sverige,« siger han.

Aftalen, som blev indgået i december sidste år, fastslog, at den statsministerkandidat, der støttes af flest i Riksdagen – uden at tælle Sverigedemokraternas mandater med – skulle regere. Aftalen skulle gælde frem til 2022.

Den blev brudt fredag efter et internt opgør hos Kristdemokraterna. Her blev partiledelsen nedstemt af baglandet, og siden har parti efter parti meddelt, at de anser aftalen for død.

Aftale aflyste lynvalg

Decemberaftalen aflyste det valg, som statsminister Stefan Löfven udskrev blot et par måneder efter sin tiltræden sidste efterår. Han udskrev valget, da regeringens finanslov blev nedstemt i Riksdagen. Det skete, da Sverigedemokraterna valgte at støtte det borgerlige forslag til finanslov.

Det er usikkert, hvad aftalebruddet fører til. Dog er Moderaternas leder ikke klar til at vælte den socialdemokratiske statsminister her og nu.

»Jeg vil ikke tage initiativ til et mistillidsvotum nu,« siger Anna Kinberg Batra til SVT.

Statsminister Stefan Löfven har endnu ikke kommenteret aftalens sammenbrud. Hans kontor henviser til Tomas Eneroth, der er leder af den socialdemokratiske gruppe i Riksdagen. Han sagde, inden Moderaternas leder erklærede aftalen død, at han forventer, at de borgerlige partier lever op til aftalen.

Powered by Labrador CMS