Når du kører bil med jetlag er det som at være fuld

Du skal passe på, hvis du kører bil lige efter en lang flyvetur. Det er som at køre alkoholpåvirket.

Klik dig gennem galleriet og se de gode råd til kørsel efter flyveturen. Foto: Colourbox.
Klik dig gennem galleriet og se de gode råd til kørsel efter flyveturen. Foto: Colourbox.
Offentliggjort Sidst opdateret

Det er ikke kun spiritus, der kan få dig til at køre, som om, du har drukket.

Når familien flyver på ferie, skal man passe på, hvis man sætter sig direkte ud i en lejebil efter flyveturen. Det kan nemlig svare til alkoholkørsel at køre bil med jetlag.

– At være jetlagget kan sidestilles med at køre med en genstand eller to i blodet. Og man laver 50 procent flere fejl, har man også undersøgt, siger Mads Klokker, der er overlæge på Rigshospitalet og klinisk lektor på Københavns Universitet med speciale i flyvemedicin.

I galleriet over artiklen kan du se et par gode råd – så falder du ikke i søvn under kørslen. Og dit hoved forbliver klart.

Jetlag skyldes nemlig, at kroppen stadig kører på dansk tid, mens du rent fysisk befinder dig i en anden tidszone. Så selv om det er dag på rejsedestinationen, kan kroppens indre, biologiske ur være indstillet på nat, og det er her, det bliver særligt farligt.

– Man skal passe rigtig meget på, hvis man kører, når det svarer til dansk nattetid. Og man skal passe særligt meget på, hvis man har fået alkohol i flyet, siger Mads Klokker og peger på, at alkohol påvirker mere, når det indtages i et fly, fordi man også mister mere væske.

Får søvnbrist

Han bakkes op af Arne Lowden, som er søvnforsker med speciale i flyvende personale ved Stockholms Universitet.

– Man får en søvnbrist og øger dermed risikoen for fejl, får langsommere reaktionsevne, tunnelsyn, og man har nogle gange svært ved at tolke de informationer, man får, siger Arne Lowden.

Men man kan tage sig sine forholdsregler, når man skal køre i de første dage efter en lang flyvetur.

Kører i cyklus

Første råd er, at man skeler til, hvad klokken er i Danmark, når man skal køre. For din friskhed og vågenhed kører nemlig i cyklusser, hvor du er mest frisk om formiddagen og mindst frisk i nattetimerne mellem klokken 12-6.

– Så det kommer an på, om du lejer bilen til dansk nattetid eller dansk dagstid. Og hvis det svarer til dansk nattetid, kan det være svært farligt, siger Mads Klokker.

Derfor skal du tilstræbe at køre i det tidsrum, der svarer til de danske dagtimer.

Værst i starten

 

Alt afhængig af, hvor langt du er rejst, og hvor hurtigt du tilpasser dig din nye tidszone, vil problemet med bilkørsel og jetlag primært være til stede de første døgn efter rejsen, siger Mads Klokker.

Til gengæld skal du være opmærksom på, at samme jetlag-problematik også gælder, hvis du rejser tilbage til Danmark og skal køre hjem fra lufthavnen, siger Arne Lowden.

Kilder: Arne Lowden, Mads Klokker.

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS