Nancy er en af hverdagens helte

Det er vigtigt at have rollemodeller, som kan være med til at forme fremtidens fællesskaber, lyder det fra fremtidsforsker

Nancy Maati er en af de nyudnævnte hverdagshelte, som kommer på et frimærke i september. – Foto: DR/
Offentliggjort Sidst opdateret

Citathistorie:DR

Frivilligpris, Ildsjæleprisen eller Fantastiske Frivillige.

Forskellige ord for det samme – nemlig at fejre dem, der gør noget særligt for andre.

Forsvarsministeriet, Hjerteforeningen og kommunerne er blandt nogle af dem, der hylder de frivillige, og nu vil Postnord i samarbejde med Falck også fejre hverdagsheltene i Danmark.

Fire millioner med fem helte

Snart er det derfor ikke kun Dronning Margrethe, du kan klistre på dine konvolutter og postkort. For Postnord trykker fire millioner frimærker med fem danske hverdagshelte på som en del af kampagnen Hverdagens Helte.

En af dem, som har vundet hverdagshelte-kampagnen, og som fra september kan se sit eget smil grine tilbage fra de små firkanter på postkortene, er Nancy Maati.

Hendes nominering lyder:

“Nancy er en ildsjæl for Holbæk og omegn. Hun har i årevis arrangeret juleaften med alt hvad dertil hører for de enlige, der ellers skulle have siddet alene denne aften. Der er julemad, juletræ og ikke mindst julegaver til alle børnene.”

Nancy er selv opvokset i en muslimsk familie, men er ret vild med jul.

– Vi har aldrig holdt en almindelig traditionel dansk jul hjemme hos os. Men jeg er vokset op med, at man hjælper efter andres behov og ikke efter sit eget, fortæller hun til P1-programmet Public Service.

Derfor arrangerer Nancy Maati hvert år dansk jul for ensomme og fattige.

Igennem de sidste seks-syv år har hun med sine to børn samlet sponsorater ind og stemt dørklokker for at gøre julen god for dem, der ellers ville sidde alene.

Og nu kommer Nancy så på et frimærke.

– Tænk engang. På et frimærke. Det er sådan en helt ny drøm, jeg ikke vidste, jeg havde, siger hun.

Nancy Maati er overvældet over den gestus.

– Det er ret vanvittigt og ret overvældende. Det er svært at tro på rigtigt. Det er en meget fin anerkendelse, siger hun glad.

Men det er ikke klappet på skulderen, hun gør det for.

– Der er jo ikke nogen af os, som gør alle de her ting, fordi vi har tænkt, at så ender vi nok på et frimærke. Vi gør det jo, fordi vi gerne vil det, siger 41-årige Nancy Maati, som er mor til to og har et almindeligt job ved siden af det frivillige arbejde.

Ny tidsalder

Fremtidsforsker Anne Skare Nielsen er ikke overrasket over tendensen med at give de frivillige heltestatus.

– Vi er på vej ind i en tidsalder, som tilhører fællesskaberne. Nu har vi haft en periode, hvor det var se-mig, se-mig-ego, siger hun til Public Service på P1.

Men nu er det vigtigt at hylde de frivillige, mener Anne Skare Nielsen.

– Vi har virkelig brug for noget, der samler os. Fremtidens fællesskaber er noget, vi skal redefinere og reetablere, siger hun.

– Vi skal jo have rollemodeller for fremtiden. Jeg tror, det er fællesskaberne, som kommer til at redde os i fremtiden. Dét, at vi alle sammen har lyst til at give mere til fællesskaberne, end vi tager, siger hun.

De unge er blandt dem i befolkningen, der er mest frivillige. Ifølge en rapport fra Center for Frivilligt Socialt Arbejde fra 2019 er 43 procent af alle i alderen 16 til 29 år frivillige.

Indsamler brugt elektronik

En af dem er 26-årige Vedat Kayali. Han var også nomineret til at komme på Postnord-frimærkerne.

Han har en indsamling af brugt elektronik til fordel for udsatte børn. Et velgørenhedsprojekt, han kalder We Do It Denmark.

– Vi havde ikke så meget, da vi var børn. Og jeg var ikke selv en del af inderkredsen, jeg var udenfor. Og det synes jeg ikke, børn skal opleve.

For Vedat Kayali handler motivation meget om identitet og ry.

– Jeg har haft et hektisk liv. Jeg er blevet kendt for noget dårligt, og jeg vil gerne i stedet huskes for at være Vedat, som gjorde noget godt for børnene, siger han.

Derfor betyder nomineringer som denne meget for ham. Men taknemligheden fra børnene selv er det, der betyder allermest for den 26-årige ildsjæl.

Blomstrende opbakning

Hos Center for Frivilligt Socialt Arbejde i Odense oplever de tydeligt, at frivilligheden har blomstret – også i en krisetid.

– Hvis vi ser på frivilligheden det seneste år, har vi set en klar tendens til, at rigtig mange danskere har hjulpet hinanden. Også mennesker, som ikke ellers er frivillige, siger kommunikationschef Suzette Frovin til Public Service på P1.

– I en uforudsigelig tid har mange fundet mening i at gøre noget konkret som for eksempel at lufte hund eller købe ind for naboen. Det er motiverende, fordi du med det samme ser, at du gør en forskel for andre.

Og coronakrisen har været med til at påvirke lysten til at anerkende andres frivillige indsats, mener Suzette Frovin.

– Coronaepidemien har meget konkret vist, hvor betydningsfulde lokale fællesskaber er og kan være, fordi mange har haft brug for hinandens hjælp under nedlukningen. Man kan sige, at danskerne har omsat samfundssind til konkrete handlinger. Og lysten til at hjælpe andre er noget, der giver respekt, og som vi synes er værd at hylde.

Fra alle os til alle jer

For Postnord er hverdagshelte-kampagnen også tænkt som en gestus til samfundet.

– Det er en tid, hvor der har været fokus på det nære, det personlige og på afstand mellem hinanden. Det der med at hylde dem, der alligevel har været der, og alligevel er kommet ud at have gjort en forskel, siger Martin Pingel, udviklingschef for Postnord.

De fem hverdagshelte-vindere tegnes af Thomas Thorhauge fra Politiken og bliver udgivet på frimærker den 16. september 2021.

Powered by Labrador CMS