Næsehornstype er uddød i helt land

Det uddøende sumatranæsehorn eksisterer ikke længere i Malaysia, efter at et 25-årigt hun-næsehorn er dødt.

Sumatranæsehorn var engang almindelige i det østlige Indien og Malaysia. Men næsehornene er næsten blevet udryddet, og på verdensplan er der blot 80 tilbage på verdensplan, anslår WWF. Foto: Goh Chai Hin/AFP
Offentliggjort Sidst opdateret

Det sidste overlevende sumatranæsehorn i Malaysia er dødt. Det oplyser de lokale myndigheder natten til søndag dansk tid. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Sumatranæsehorn var tidligere almindelige i det østlige Indien og Malaysia.

Men næsehornene er næsten blevet udryddet, og på nuværende tidspunkt er der blot 80 sumatranæsehorn tilbage på verdensplan. Det anslår Verdensnaturfonden (WWF).

En håndfuld

Der eksisterer i dag blot en håndfuld vilde sumatranæsehorn, og den vilde bestand befinder sig alene i Indonesien.

Det sidste sumatranæsehorn i Malaysia var en 25 år gammel hun ved navn Iman, som nu er død af en kræftsygdom.

Det oplyser Augustine Tuuga, der er direktør for den myndighed i Malaysia, der beskæftiger sig med dyreliv.

Næsehornet befandt sig på den del af øen Borneo, der hører under Malaysia.

– Hun var begyndt at lide voldsomt under det stigende pres fra svulsterne. Jeg tror, at vi kan bekræfte, at sumatranæsehornet nu er uddød i Malaysia, siger Augustine Tuuga.

Hårdt ramt

Den sidste han af arten i Malaysia, som blev kaldt Tam, døde i maj i år. Tam levede i samme område på Borneo som den nu afdøde hun.

Ifølge John Payne, der er direktør for organisationen Borneo Rhino Alliance, er sumatranæsehornene blevet ramt hårdt af flere faktorer.

Herunder forandringer i klimaet, vegetationen og jagten på ingredienser til traditionel kinesisk medicin.

Siden 2011 har man i Malaysia forsøgt at avle næsehornsracen gennem kunstig befrugtning, men uden held. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Koalaen også på vej

I Australien er der også meldt om dyrelivskrise. De omfattende skovbrande og en forlænget tørke i Australien betyder nemlig, at koalaerne ligesom deres habitat svinder ind.

Ødelæggelserne er så alvorlige, at koalaen nu er funktionelt uddød. Det skriver magasinet Forbes.

Funktionelt uddød betyder, at artens population er blevet så lille, at den ikke længere spiller nogen afgørende rolle i økosystemet og ikke længere er levedygtig.

1000 døde

Ifølge Deborah Tabart, formand for Australiens Koalafond, er cirka 1000 koalaer døde i skovbrandene. Brandene har desuden udryddet store dele af koalaernes habitat.

På grund af skovrydning og skovbrande har koalaerne mistet flere af deres vigtigste kilder til mad, herunder eukalyptus.

En voksen koala spiser op mod et kilo eukalyptus om dagen som sin primære næringskilde. Men selv om planten vokser ud igen, så tager det flere måneder. Det kan betyde, at mange koalaer vil sulte ihjel.

Videoer har vist australiere løbe ind i de brændende skove i blandt andet delstaten New South Wales for at redde koalaer ud af flammerne.

Brande har hærget mere end 2200 hektarer skov i netop det område, som er koalaernes primære levested på den australske østkyst.

Fra 10 mio. til 100.000

Før de første britiske nybyggere ankom i 1788, skønnes bestanden af koalaer at have været på over ti millioner. I 2015 var der under 100.000 tilbage i naturen, anslog Australiens Koalafond.

Tidligere blev koalaen jagtet på grund af dens pels, og den var i 1920’erne tæt på udryddelse.

Selv om koalaen er blevet fredet, har det ikke kunnet standse nedgangen i bestanden.

En af årsagerne er, at 80 procent af koalaernes naturlige habitat i Australien er blevet ødelagt gennem tiden.

Koalaer, der ikke er bjørne, men pungdyr, er desuden sårbare over for biltrafik og en bakterieinfektion, som kan gøre koalaerne blinde og ufrugtbare.

Powered by Labrador CMS