Myter om mundhygiejne: Hjælper tyggegummi og tungeskrabere?
Er du i tvivl om, hvad der er op og ned i råd om god mundhygiejne, giver to tandlæger her svar på en række spørgsmål
Det vrimler med nye tendenser inden for tandhygiejne og nye produkter på markedet.
Men er det overhovedet en god idé at rengøre sin tunge med en tungeskraber? Er det vigtigt for alle at bruge tandtråd? Og må man lave sin egen tandpasta?
Her svarer to tandlægefaglige eksperter på spørgsmål om tidens tandtendenser.
Nemlig Bente Nyvad, som er professor på Institut for Odontologi og Oral Sundhed ved Aarhus Universitet, og Susanne Kleist, som er formand for Tandlægeforeningen.
Er det bedst at bruge en elektrisk eller en manuel tandbørste?
- Du kan børste dine tænder lige godt med begge metoder. Det handler om systematik i tandbørstningen og om at komme hele munden rundt. Hvis du ikke er god til det manuelle, kan du have en kæmpe fordel ved at bruge en elektrisk tandbørste, siger Bente Nyvad.
Er det vigtigt for alle at bruge tandtråd?
- Stort set alle - undtagen helt unge - anbefales at rense mellemrummene mellem tænderne. Men det er ikke altid tandtråd, der skal til, og der findes flere alternativer som for eksempelvis gummi-tandstikker, siger Susanne Kleist.
- Tandtråd er ikke et must for alle. Nogle mennesker kan børste tænderne så rene, at de ikke vil få nogen gevinst af at bruge tandtråd. Men det kan være særligt vigtigt, hvis du har tendens til sygdom i tænderne og eksempelvis har begyndende huller. Det vil din tandlæge fortælle, siger Bente Nyvad.
Er det en god idé at bruge hjemmelavet tandpasta eller tandpasta uden fluorid?
- Det fluorid, der er i tandpasta, har ikke nogen skadevirkninger, men derimod den fantastiske effekt, at det styrker tænderne, eksempelvis hvis der er et hul på vej siger Susanne Kleist og tilføjer:
- Man kan rengøre sine tænder med mange ting - du kan også gøre det i håndsæbe, hvis du ville - men fluorid er det eneste, vi kender, der har en forebyggende effekt mod sygdomme. Det har hverken kokosolie, salt, eller hvad folk ellers putter i en hjemmelavet tandpasta.
Er tyggegummi gavnligt for mundhygiejnen?
- Når du tygger, stimulerer du spytproduktionen. Spyttet kan være med til at skylle noget af den syre ud, der dannes i tandbelægningen, hver gang du spiser sukker. Men hvis du vil undgå huller, er det altid mere sikkert at børste tænder, siger Bente Nyvad.
- Tyggegummi kan ikke erstatte tandbørstningen. Blandt andet fordi der slet ikke er nok fluorid i. Men det kan bruges som et supplement i løbet af dagen, siger Susanne Kleist.
Er det vigtigt at rengøre sin tunge - eksempelvis med en tungeskraber?
- Det er ikke vigtigt, men det kan være en god idé for nogle afhængigt af deres kostvaner og bakterieniveau. For mange bakterier i munden skubber til den naturlige balance, som giver et sundt miljø, siger Susanne Kleist.
- Generelt får du hele tiden udskiftet bakterierne i munden, når du spiser og drikker. Tungeskrab kan give en friskhed i munden og fjerne dårlig ånde, men om det har en positiv effekt på tænders sundhed, er tvivlsomt. Men her hjælper tandbørstning, siger Bente Nyvad.