Myter om kropssprog: Holder de vand?
Har du styr på, hvad dit kropssprog siger om dig?
Ugebladet Søndag har spurgt to kropssprogseksperter; konsulent i personlig fremstilling Nastja Arcel og forfatter til bogen Kropssprogets Psykologi Jacob de Lichtenberg om, hvilke myter, de kan aflive, når det kommer til kropssprog.
Myte nummer et: Øjenkontakt skaber nærvær.
Det er til en vis grad sandt. Øjenkontakt sender et positivt signal, så længe man ikke overdriver. Holder du øjenkontakten i 90 procent af tiden, sender du romantiske eller seksuelle signaler. Holder du øjenkontakten 100 procent af tiden, signalerer det truende adfærd.
Myte nummer to: Fraværende blik er tegn på, at personen keder sig.
Falsk. Et fraværende blik er tegn på, at man tænker på et eller andet. tanken kan sagtens være afledt af den samtale, man er igang med, så et fraværende blik betyder ikke nødvendigvis, at man har tankerne et andet sted.
Myte nummer tre: Flakkende øjne betyder, at du lyver.
Falsk. Faktisk er det næsten omvendt: Når man lyver, vil man ofte forsøge at fastholde blikket netop for at overbevise den anden om, at man taler sandt. Det er ikke muligt at sige, om en person lyver kun ved at se på kropssproget. I undersøgelser, hvor man har kigget på både stemmeleje, ordvalg og kropssprog, har man kun kunnet afsløre løgne i 70 procent af tilfældene.
Myte nummer fire: I en samtale vil begge parter holde samme grad af øjenkontakt
Falsk. Den person, der taler, vil typisk holde mindre øjenkontakt. Den talende vil nemlig bruge sit blik til at genkalde sig de ting og minder, der tales om. Den, der taler, vil oftest kun holde øjenkontakten i cirka en tredjedel af tiden, hvor den, der lytter, oftest holder øjenkontakten tre fjerdedele af tiden.
Myte nummer fem: Man er født med en overbevisende personlig fremtræden.
Falsk. Man kan træne sig til et sikkert kropssprog. Lidt ligesom sport er kropssprog noget, der skal trænes.