Mystisk sygdom i udbrud: Børn over hele landet er ramt

Smittekilden er ukendt. Men sagen undersøges.

De sygdomsramte sidder en del på toilettet.
Offentliggjort Sidst opdateret

Statens Serum Institut efterforsker i disse dage udbrud af en særlig type af den såkaldte E. coli-bakterie. Den særlige version af bakterien rammer hovedsageligt mindre børn, og i skrivende stund ved man hos Statens Serum Institut ikke, hvad der har været den oprindelige smittekilde til sygdommen.

Man ved, at 23 personer er ramt af sygdommen, og 18 af disse 23 personer er børn i førskolealderen. Bliver man ramt, får man akut maveinfektion med mavesmerter og diarré til følge. Statens Serum Institut skriver, at sygdommen rammer folk over hele landet, primært omkring landets større byer.

Sygdomsudbruddet undersøges af repræsentanter for Statens Serum Institut, Fødevarestryelsen og DTU Fødevareinstituttet. Man prøver at finde ud af, hvad der er årsag til, at folk bliver syge, så man kan få sygdommen stoppet.

Husk hygiejnen

Selvom man ikke ved, hvorfra smitten oprindeligt stammer, har man en generel idé om, hvordan folk bliver syge med E. coli til at starte med.

Hvad er E.coli?

E. coli er et fællesnavn på en gruppe bakterier, som normalt forekommer i tarmen hos mennesket. Bakterierne er nyttige i fordøjelsesprocessen, og bidrager endvidere til at sygdomsfremkaldende bakterier ikke formerer sig i tarmsystemet. Men over tid er der blevet dannet nogle varianter af E. coli med sygdomsfremkaldende egenskaber, de såkaldte tarmpatogene E. coli-varianter. Det er disse undergrupper af E. coli, som kan føre til svære diarré-gener.

  • Bakterien Escherichia coli (E. coli) findes i afføringen hos mennesker, hvor den normalt ikke udgør nogen fare (kaldes i fagsprog “apatogen”)
  • Der findes dog nogle undergrupper af E. coli, som kan være sygdomsfremkaldende (dvs. “patogene”)
  • Antibiotika skal sædvanligvis ikke anvendes, og vil ofte blot forværre forløbet
  • Det vigtigste element i behandlingen er at erstatte væsketabet med rigelig væskeindtag

Kilde: Sundhed.dk

Det sker oftest “via forurenede fødevarer, ved smitte fra en anden person eller ved direkte eller indirekte kontakt til drøvtyggere. Risikoen kan reduceres, hvis man husker hygiejnerådene, herunder at vaske hænder efter toiletbesøg og bleskift samt kontakt med dyr,” skriver Statens Serum Institut.

Powered by Labrador CMS