Mysteriet om milliardærfruen rulles ud på tv

Den meget omtalte sag om den forsvundne milliardærfrue Anne-Elisabeth Hagen rulles ud på skærmen.

Sagen om Anne-Elisabeth Hagen er en af de mest omtalte. Mandag aften rulles den ud på dansk tv. Se flere billeder i teksten. Foto: NTB SCANPIX/Ritzau Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Mandag kan danskerne følge med i udrulning af en meget omtalt sag, der har været omdrejningspunkt for en række mærkværdige ting.

Milliardærfruen Anne-Elisabeth Hagen forsvinder den 31. oktober 2018 om morgen fra sit hjem i Lørenskrog i Oslo. Det sidste livstegn hun giver, er da et familiemedlem taler med hende i telefon ved ni-tiden.

Artiklen fortsætter efter videoen

Siden har sagen taget mange drejninger. Den største er formentlig, at hendes mand Tom Hagen blev anholdt i sagen.

Her kan du få et overblik over sagen, som TV 2 sætter fokus på mandag aften i programmet Station 2: Den forsvundne milliardærfrue.

En bortførelse

Oprindeligt er sagen om Anne-Elisabeth Hagens forsvinden blevet opfattet som værende en bortførelse.

De oprindelige oplysninger i sagen fortæller, at hun forsvandt i tidsrummet mellem 09.15 og 13.30. Tom Hagen kom hjem klokken 13.30, og klokken 14.00 kontaktede han politiet.

Der blev udlovet dusører i håb om, at det kunne bringe milliardærfruen tilbage til sin familie. I juli 2019 blev familien angiveligt kontaktet af dem, der stod bag bortførelsen, som forlangte ti millioner kroner, for at familien kunne få et livstegn fra Anne-Elisabeth Hagen.

Derfor ledte politiet intenst efter hende blandt andet under isen på en sø nær familiens hjem. Foto: Orn E. Borgen/NTB Scanpix/via REUTERS
Derfor ledte politiet intenst efter hende blandt andet under isen på en sø nær familiens hjem. Foto: Orn E. Borgen/NTB Scanpix/via REUTERS

De mange millioner skulle familien have betalt, og norsk politi kæmpede med at spore den konto, som pengene blev sat ind på, men det ledte umiddelbart ikke til noget konkret.

Familien modtog heller aldrig et tegn på, at Anne-Elisabeth Hagen var levende.

To uger efter afholdt norsk politi et pressemøde, hvor det blev sagt, at Anne-Elisabeth Hagen, der på daværende tidspunkt havde været forsvundet i otte måneder, ansås for at være blevet dræbt.

Dermed blev det en drabssag.

Anholdt i sagen

Den 28. april 2020 sker der en markant ændring i sagen, da Anne-Elisabeth Hagens mand Tom Hagen bliver anholdt i en større aktion, da han er på vej på arbejde.

Flere gader blev spærret i forsøget på at anholde milliardæren Tom Hagen, og det lykkedes.

Samme dag bliver Tom Hagen sigtet i sagen. Tom Hagen blev sigtet for drab eller medvirken til drab. Det oplyste norsk politi på et pressemøde.

I april blev Anne-Elisbeth Hagens mand anholdt og sigtet i sagen. Da mente politiet, at der var tale om drab. Foto: NTB Scanpix/Torbjørn Olsen/via REUTERS
I april blev Anne-Elisbeth Hagens mand anholdt og sigtet i sagen. Da mente politiet, at der var tale om drab. Foto: NTB Scanpix/Torbjørn Olsen/via REUTERS

Her blev det også fortalt, at politiet havde arbejdet med fire mulige teser om Anne-Elisabeth Hagens død, heriblandt at der kunne være sket en ulykke, hun havde taget sit eget liv, hun selv ønskede at forsvinde, eller at hun var blevet udsat for en forbrydelse.

Men hurtigt kunne norsk politi udelukke de tre førstnævnte.

Endnu en helt afgørende og overraskende ting kom frem på pressemødet. Norsk politi vurderede nemlig, at de mulige kidnappere, der krævede en løsesum i sagen, var udtryk for, at drabet var planlagt.

Politiet mente ikke, at kidnapperne var reelle. Det betød også, at sagen blev en del mere kompliceret, og at norsk politi ikke har været ret villige til at udtale sig om sagen i frygt for, at vigtige beviser gik tabt.

Motivet for drabet blev heller ikke afsløret.

–  Vi kan ikke gå nærmere ind på, hvad motiverne kan være, lød det fra politimester Ida Ystese på pressemødet.

Dagen efter blev Tom Hagen varetægtsfængslet i fire uger.

Her blev hun dræbt

Herefter begyndte en stor efterforskning af Tom Hagens ejendomme heriblandt i hjemmet i Lørenskrog.

Årsagen til interessen var meget klar for norsk politi.

– Politiet mener fortsat, at boligen på Sloraveien er stedet, hvor drabet er begået. Der er stadig flere efterforskningstrin, og forsat adgang til boligen og andre ejendomme er derfor centralt for efterforskningen, sagde talsmanden fra norsk politi Haris Hrenovica.

Norsk politi har oplyst, at de mener, Anne-Elisabeth Hagen er blevet dræbt i hjemmet i Lørenskrog. Foto: NTB Scanpix/Tore Meek via REUTERS
Norsk politi har oplyst, at de mener, Anne-Elisabeth Hagen er blevet dræbt i hjemmet i Lørenskrog. Foto: NTB Scanpix/Tore Meek via REUTERS

Noget af det, der fik flest medier til at omtale ransagningen af hjemmet, var, da det forlød, at politiet var særligt interesserede i kloakken, som ifølge flere norske medier skulle undersøges grundigt for spor af Anne-Elisabeth Hagen.

Tom Hagen har hele tiden erklæret sin uskyld og har op til sin anholdelse samarbejdet med politiet.

Flere gange har medier dog rapporteret om, at norsk politi har fundet afgørende beviser på, at Anne-Elisabeth Hagen er blevet dræbt i hjemmet.

Det gælder blandt andet, at politiet har fundet blodspor. Blodsporene blev fundet på en væg i hjemmet. Det er et af flere spor, som politiet er i besiddelse af, forlød det.

Tidligere har politiet haft en tese om, at Anne-Elisabeth Hagen er blevet slået ihjel i badet, og blodsporene kunne være slæbespor, da hendes lig er blevet fjernet fra badeværelset.

Endelige beviser på, hvad der er sket – og om Anne-Elisabeth Hagen faktisk er blevet slået ihjel – er endnu ikke kommet frem i offentligheden.

Muligt motiv

En anden ting, som er blevet afsløret, der muligvis kunne være et motiv til drabet, er, at Anne-Elisabeth Hagen ønskede at forlade Tom Hagen, som hun var gift med.

Af flere uafhængige kilder har den norske avis VG fået oplyst, at politiet under ransagningen af Tom Hagens hus har fundet skilsmissepapirer.

Papirerne anses for at være blandt de relevante fund, som politiet tidligere har meddelt, at de har fået ud af ransagningen af hjemmet.

Skilsmissepapirerne skulle være dateret til flere år før den 31. oktober 2018, hvor Anne-Elisabeth Hagen forsvandt. Papirerne skulle kun være underskrevet af Anne-Elisabeth Hagen.

Ifølge avisens informanter er politiet særligt glad for fundet, da det kan underbygge oplysninger, de tidligere har fået fra mundtlige kilder.

Anne-Elisabeth Hagen skulle have forklaret flere personer i sin omgangskreds, at hun i flere år havde levet i et turbulent ægteskab.

Politiet skulle have fundet flere spor, der understøtter deres tese om drab, i hjemmet. Foto: NTB Scanpix/Terje Pedersen via REUTERS
Politiet skulle have fundet flere spor, der understøtter deres tese om drab, i hjemmet. Foto: NTB Scanpix/Terje Pedersen via REUTERS

Det er også det, der gør, at politiet peger på, der er flere spor, der antyder, at Anne-Elisabeth Hagen ville skilles fra Tom Hagen.

Flere gange er Tom Hagen ifølge den norske avis blevet adspurgt om, hvorvidt parret havde talt om at blive skilt. Det er blandt andet foregået i nogle af de mange afhøringer, der har været af Tom Hagen.

Han har givet udtryk for, at han og Anne-Elisabeth Hagen i deres 44 år lange ægteskab har haft problemer. Dog skulle de aldrig direkte have diskuteret skilsmisse som en mulig løsning.

Flere anholdte

Få dage efter den 70-årige milliardær Tom Hagen blev anholdt, blev også en mand i 30’erne anholdt. Han blev ligeledes sigtet for drab eller medvirken til drab.

Men kort tid efter blev han løsladt, da det blev vurderet, at der i modsætning til, hvad retten mente om Tom Hagen, ikke var risiko for, at manden kunne forpurre beviser i sagen. På daværende tidspunkt blev hans sigtelse også ændret til bortførelse eller medvirken til bortførelse.

Noget, der dog fik endnu mere omtale var, da Tom Hagen pludselig blev løsladt fra sin varetægtsfængsling, efter Landsretten besluttede at løslade ham.

Den afgørelse blev dog anket til højesteret, som dagen efter stadfæstede den.

Manden i 30’erne skulle ifølge politiet have en tæt relation med Tom Hagen.

Tom Hagen har hele tiden nægtet sig skyldig i sine sigtelser. Ifølge forsvarsadvokaten til manden i 30’erne nægter han også ethvert kendskab til sagen.

Mand efterlyses

I starten af juli ønskede norsk politi hjælp fra offentligheden, da de offentliggjorde en video fra området omkring Hagen-parrets hjem. På videoen går manden i baggrunden.

Det blev dog hurtigt understreget, at politiet ikke ledte efter manden, fordi han var mistænkt i drabssagen.

– Vi har ingen oplysninger, der indikerer, at han har noget med sagen at gøre. Men fordi vi ikke ved, hvem han er, og fordi han bevæger sig i nærheden af det centrale gerningssted på et tidspunkt, der er af interesse for efterforskningen, ønsker vi at få kontakt til ham, sagde Haris Hrenovica i pressemeddelelsen om efterlysningen.

Kort tid efter kom det frem, at en mand havde henvendt sig til politiet vedrørende efterlysningen.

Dengang forklarede norsk politi, at de nu skulle undersøge, om manden, der havde henvendt sig, var den rette. Ligeledes havde politiet fået flere tips fra borgere i sagen, som desuden også skulle undersøges nærmere.

Der har endnu ikke været forlydender om, at de tips har ført til en udvikling i sagen.

Sagen Anne-Elisabeth Hagen kort

9. januar 2019 blev offentligheden indviet i sagen og fik at vide, at Anne–Elisabeth Hagen kunne være blevet kidnappet.

* 15. januar: Politiet har modtaget mere end 800 tip i sagen. De omhandler mulige skjulesteder, mistænkelige personer og mistænkelige biler.

* 11. februar: Der afholdes endnu et pressemøde, hvor politiet fortæller, at det flere gange har haft kontakt til den formodede gerningsmand.

Korrespondancerne har dog ikke indeholdt tegn på, at Anne-Elisabeth Hagen er i live. Det kalder politiet for “urovækkende”.

* 19. juni: Norsk politi oplyser, at det har ledt efter Anne-Elisabeth Hagen på en adresse i Danmark. Det fører dog intet nyt med sig.

* 26. juni: Politiet har droppet teorien om, at Anne-Elisabeth Hagen blev bortført. I stedet efterforskes sagen som et drab.

* 3. august: Det norske medie VG beretter, at Hagen-familien modtager et pengekrav fra den formodede gerningsmand på omkring ti millioner norske kroner – svarende til 7,5 millioner danske kroner – for tegn på liv.

Hagen-familien efterkommer ifølge VG kravet, men modtager ingen oplysninger fra den formodede gerningsmand.

* 6. august: Familiens advokat Svein Holden oplyser, at familien 8. juli har fået en besked fra kidnapperne. Familien har dog ikke fået det ønskede bevis på, at Anne-Elisabeth Hagen er i live.

* 8. januar 2020: Politiet meddeler, at det vil intensivere eftersøgningen på land og til vands, da der er fundet nye spor.

* 22. januar: Anne-Elisabeth Hagen erklæres formelt død. Politiet er ikke sikker på, at hun er død – men hun formodes at være dræbt og indgår nu i de officielle opgørelser over uopklarede drab i Norge.

* 28. april: Norsk politi anholder Anne-Elisabeth Hagens mand, Tom Hagen. Politiet stopper ham, da han er på vej til sit arbejde.

Kilder: Vg.no, Ritzau.

Powered by Labrador CMS