Myggespray kan være sundhedsfarligt

I myggespray er det kun aktivstoffer, der er angivet, ikke om der er allergifremkaldende-, hormonforstyrrende- eller parfumestoffer i.

Offentliggjort Sidst opdateret

Mens du måske får et par myggestik herhjemme, når du bager snobrød i skumringen, er de blodsugende bæster langt mere aggressive i nogle af danskernes foretrukne ferielande.

Især i Frankrig, Asien og hos vores nordiske naboer i Sverige hærger myggemafiaen.

Men hvis du forsøger at bekæmpe de blodtørstende insekter med myggespray, skal du tænke dig om, for det kan være sundhedsfarligt.

Allergisk reaktion

Myggespray er krads og kan blandt andet forårsage lokal irritation af hud, øjne og åndedræt, advarer biolog Stine Müller, testansvarlig hos Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Derfor skal du bruge det med omtanke, når du rejser ud i verden.

– Vær særligt opmærksom, hvis du får reaktioner, og begræns brugen til at være et supplement til tøjet, siger hun og tilføjer:

– Spray det på tøjet og ellers kun steder med blottet hud, hvis du absolut vil eller skal bruge det.

Dansk myggespray

Myndighederne herhjemme anbefaler, at du tager danskkøbt myggespray med på ferien. Det er din sikkerhed for, at den ikke er sundhedsfarlig, og den bør være effektiv nok til eksotiske destinationer, hvor myggene virkelige hærger.

– Myggemidler skal være godkendte for at blive solgt i Danmark, fordi de indeholder aktivstoffer – altså de kemikalier, som skal holde myggene væk, forklarer Stine Müller.

Samtidig skal du være opmærksom på, at producenterne kun forpligtet til at angive netop aktivstofferne.

Det er altså ikke nødvendigvis til at se, om myggesprayen indeholder parfume, som kan være allergifremkaldende – eller stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Glemmer du den danske myggespray, så er midler købt i andre EU-lande også et udmærket alternativ grundet en række krav forankret i lovgivningen.

Lavere risiko

Der er dog destinationer, hvor det absolut kan betale sig at benytte myggespray, sammenlignet med hvad man ellers er i risiko for at blive udsat for.

– Er man i områder med denguefeber, medicinresistent malaria, zikavirus eller japansk hjernebetændelse, er risikoen for at dø af myggebårne sygdomme langt større, end den teoretiske mistanke om skader fra insektmidlerne, siger epidemiolog og seniorforsker René Bødker fra Københavns Universitet.

Her henviser han til, at nogle aktivstoffer som HIPC og DEET frygtes – i allerværste fald – at kunne give skader på nervesystemet.

Ikke for børn

Til gengæld bør du holde myggesprayen helt væk fra små børn. De er mere følsomme og bliver grundet deres lavere vægt udsat for højere dosis af aktivstofferne.

Hos Statens Serum Institut råder man i stedet til at beskytte familiens mindste med tøj og myggenet.

Samtidig bør du nøje overveje ophold med mindre børn – specielt spædbørn – i lande med høj forekomst af smitsomme sygdomme.

Powered by Labrador CMS