Museumsgæst smittet med mæslinger
En gæst, der har besøgt Greve Museum, er smittet med mæslinger.
Da Greve Museum åbnede udstillingen »Noget bliver tilbage« søndag den 3. februar, var en del mennesker mødt op.
Nu viser det sig, at en af deltagerne ved åbningen efterfølgende har fået konstateret mæslinger.
Det skriver DAGBLADET Roskilde.
Det står klart, efter at Styrelsen for Patientsikkerhed har kontaktet Greve Museum i en mail, som efterfølgende er videresendt til de gæster, som museet er vidne om var en del af udstillingsåbningen.
– Skulle nogen af jer kende til personer, som har deltaget i åbningen uden at have tilmeldt sigt på forhånd, vil jeg bede jer kontakte dem, lyder det i mailen fra
Ruth Hedegaard, der er konstitueret museumschef.
Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser, at mæslinger er en akut sygdom, der normalt begynder med høj feber, hoste, forkølelse og øjenirritation i nogle dage.
Cirka 14 dage efter får den sygdomsramte typisk et storplettet udslet, som breder sig til flere dele af kroppen.
I sjældne tilfælde kan der opstå komplikationer som lungebetændelse eller i værste tilfælde hjerte/hjernehindebetændelse.
Symptomerne viser sig typisk otte til 11 dage, efter at man er blevet smittet.
Mæslinger
- Mæslinger skyldes en infektion med et virus (morbillivirus).
- Morbillivirus er et af de mest smitsomme virus der eksisterer. Virus findes i sekret (snot) i næse og svælg. Virus smitter ved små dråber (aerosoler) gennem luften og ved direkte kontakt med virusholdigt sekret. Virus inficerer først slimhinderne i luftvejene
- Forløbet af mæslinger kan variere fra et relativt mildt forløb med udslæt og feber til alvorlig sygdom med betændelse af hjernehinderne. I de alvorligste tilfælde er mæslinger livstruende, og i udviklingslandene er mæslinger en vigtig årsag til børnedødsfald. I Europa ender hvert fjerde til femte mæslingetilfælde i barnealderen med hospitalsindlæggelse.
- Med en effektiv vaccine mod mæslinger er det lykkes at bringe forekomsten af mæslinger ned på verdensplan, Mæslinger forekommer dog mange steder i verden, herunder dele af Europa hvor der ikke er tilstrækkelig tilslutning til vaccinationsprogrammet. Også i Danmark ses med mellemrum mæslingetilfælde grundet for lav vaccinationsdækning.
- og spredes siden til lymfekirtler, hud og mundslimhinde.Patienter kan smitte, fra de første forkølelsesagtige symptomer viser sig og indtil 4 dage efter fremkomst af udslæt. Patienterne er mest smitsom lige før udslættet viser sig
- Verdenssundhedsorganisationen WHO – og dermed også Danmark – havde som mål at “eliminere” mæslinger i Europaregionen senest i 2015. Dette vil i Danmark svare til højst 5-6 tilfælde årligt. Målet blev ikke nået, men 37 af 53 lande havde afbrudt smitten. I 2014 var der 27 tilfælde i Danmark. Dette faldt til 9 tilfælde i 2015, og i 2016 var der blot 3 tilfælde, alle importerede. Danmark vurderes – på baggrund af data til og med 2015 – at have afbrudt smitten i 24 måneder. Da mæslinger er en ekstremt smitsom virus, kræver det en vaccinationstilslutning på mindst 95 % til 2 vacciner for at nå målet.
- Vaccinationsdækningen for mæslinger er i Danmark for første mæslingevaccine på 90-91 % og for den anden mæslingevaccine på 79-86 %.
Kilde: Statens Serum Institut
Får man symptomer, skal lægen kontaktes.