Museum accepterer kunst fra nazi-samling

Newspaq
Offentliggjort Sidst opdateret

Kunstværker for milliarder af blandt andre Pablo Picasso er tilsyneladende på vej mod kunstmuseum i Schweiz.

Et schweizisk museum har accepteret en tysk eneboers testamentering af en imponerende samling af flere end 1000 værker – deriblandt af Pablo Picasso og Marc Chagall – som tyske nazister stjal fra deres jødiske ejermænd for cirka 70 år siden.

Direktøren på Kunstmuseum Bern blev temmelig forbavset, da han i foråret fik besked om, at kunstsamlingen, som i årevis har været i kunstsamleren Cornelius Gurlitts hænder, var blevet testamenteret til museet – uden varsel.

Det kom frem i efteråret 2013, at Gurlitt i årtier havde skjult 1280 værker af de verdenskendte kunstnere til en værdi af adskillige milliarder kroner i sin lejlighed i München og i et hus i østrigske Salzburg.

Værkerne blev allerede i februar 2012 i dybeste hemmelighed beslaglagt af myndighederne, der opdagede dem ved et tilfælde, da de efterforskede Gurlitt for skattefusk.

Gurlitt var søn af en kunsthandler, der handlede med malerier, som nazisterne havde plyndret fra deres jødiske ejermænd op til og under Anden Verdenskrig.

Pårørende til jødiske holocaustofre har gjort krav på flere af malerierne, mens myndighederne har nedsat en taskforce til at finde ud af, hvem der er de rette ejermænd.

Christoph Schaeublin, som er bestyrelsesformand for museet i Bern, har garanteret, at man vil samarbejde med de tyske myndigheder for at sikre, at alle “plyndrede malerier i samlingen returneres” til deres rette ejere.

I april indgik Gurlitt en aftale med den tyske stat om, at eksperter skulle granske malerierne, som han – hvis de var plyndret – ikke ville gøre krav på.

Cornelius Gurlitt døde 6. maj

/ritzau/AFP

Powered by Labrador CMS