MRSA-udbrud på Kolding Sygehus
Fire kvinder og tre spædbørn, født på Sygehus Lillebælt i Kolding, er smittet med den frygtede MRSA-bakterie.
Fire kvinder og tre børn er smittede med den frygtede MRSA-bakterie. Endda en helt special asiatisk afart. Nu er det helt store apparat sat i gang på Kolding Sygehus for at lokalisere smittekilden.
To kvinder opdagede et stykke tid efter hjemsendelsen fra sygehuset i Kolding bylder i brysterne. At de var hjemme igen gjorde også, at der gik en rum tid, halvanden måned, inden man på sygehuset opdagede en sammenhæng mellem smittetilfældene. Herefter kiggede man tilbage i tiden, sammenholdt oplysninger og fandt dermed yderligere to tilfælde. Det hele inden for en tidsramme på tre måneder.
Asiatisk stamme
Det er en speciel variant af bakterien, en asiatisk stamme, der nu er opdaget på Kolding Sygehus.
– Vi ved ikke, hvor den kommer fra, men vi bruger alle midler for at finde den røde tråd, siger Jens Kjølseth Møller, professor på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, Sygehus Lillebælt, til Newsbreak.dk og understreger, at man med et ‘stort detektivarbejde forsøger at finde smittekilden’. En kilde, der på en eller anden måde, kan have tilknytning til Asien.
– Men det kan både være hos en patient, en fra personalet eller i miljøet, hvor vi skal finde smittekilden, siger Jens Kjølseth Møller.
Ikke indlagt
Alle kvinder og børn er stadig hjemme og behandles med antibiotika og kontrol hos egen læge.
Er de i fare?
– Det er heldigvis friske, unge kvinder – det havde været værre, hvis det var en afdeling med ældre og svækkede patienter, siger Jens Kjølseth Møller, og uddyber, at det dog alligevel er en bakterie, man skal have respekt for.
– Men det tager da nok lidt af den glæde, det er at føde et barn.
På Kolding Sygehus er man nu ekstra opmærksom på, at der ikke dukker flere tilfælde op. Ekstra fokus på hygiejne, arbejdsprocedurer og en nedsat udbrudsgruppe skal gerne få styr på alle detaljer omkring udbruddet, ligesom man også er i kontakt med de kvinder, der har født i det tre måneders tidsrum.
– Men det er da noget, der koster ressourcer, siger Jens Kjølseth Møller.
Det er ikke første gang, at Kolding Sygehus er ramt af MRSA-udbrud. I 2012 blev 30 patienter ramt af en anden afart af virussen – dengang dog på en helt anden afdeling.