Mountainbikere ødelægger gravhøje for en million kroner
Alene de seneste fem år har det kostet over en million kroner at reparere gravhøje, stendiger og andre fortidsminder, der har lidt overlast på grund af mountainbikere.
Alene de seneste fem år har det kostet over en million kroner at reparere gravhøje, stendiger og andre fortidsminder, der har lidt overlast på grund af mountainbikere.
Når brede cykeldæk pløjer gennem de mudrede skråninger i landets skove, medfører det alt for ofte en efterfølgende kontant regning til Naturstyrelsen, skriver metroxpress.
Det skyldes, at moutainbiking er blevet særdeles populært blandt danskerne, og de afsides motionsruter går ofte over nogle af landets tusindvis af fortidsminder, som derfor lider skade.
En ny opgørelse fra Naturstyrelsen viser således, at det de seneste fem år har kostet mere end en million kroner at reparere gravhøje, stendiger og andre fortidsminder, der har lidt overlast på grund af mountainbikere.
»Det er en trend i stigning, og det er klart, at jo flere der kommer, jo større risiko er der for, at sporene går over et fredet fortidsminde,« siger arkæolog Gert Hougaard Rasmussen fra Naturstyrelsen i Trekantområdet til metroxpress.
Han fortæller, at det alene har kostet 130.000 kroner at udbedre skaderne på en enkelt gravhøj i Nordsjælland.
Naturstyrelsen kan nogle gange lappe sporene med grus og jord, men andre gange er skaderne for store, og så stiger omkostningerne.
»Hvis vi ikke opdager det tidligt nok, udvikler det sig til en regulær skade. Så må vi ikke længere udbedre skaderne. Så tager Kulturstyrelsen over, og så går der arkæologiske undersøgelser i gang, og der skal laves rapporter, inden arbejdet bliver udført,« fortæller Gert Hougaard Rasmussen.
Naturstyrelsen er ifølge arkæologen i god dialog med mange mountainbike-klubber.
»Problemet er, at sporten også dyrkes af ‘ensomme ulve
BNB