Mortensaften: Derfor spiser vi gås

Mortensaften 2019 falder i aften, søndag den 10. november.

Offentliggjort Sidst opdateret

Mortensaften 2019; er du med på traditionen?

Er du ved at varme ovnen op til aftenens festmåltid? Så ved du måske også, hvorfor vi egentlig fejre Mortensaften?

Men vidste du, at det oprindeligt var gåsen, der måtte lade livet for at ende i vores maver?

Her kan du blive lidt klogere på traditionen.

Mortensaften 2019

Selve navnet Mortensaften henviser til Morten Bisp (også kendt som Martin af Tours), der levede omtrentligt fra 315 til 397.

10. november 2019 fejrer danskerne Mortensaften til trods for, at manden bag navnet var en helgen. Til gengæld fejrer danskerne Mortensaften ved at spise and, til trods for at manden bag navnet selv krævede, at man spiser gås, når man, og danskerne, fejrer Mortensaften.

Det lyder helt skørt, men sådan er det ofte med traditioner baseret på gamle myter og skikke. Og fejrer danskerne Mortensaften 10. november er det helt klart fordi, vi hylder gamle skikke, med eller uden vores viden.

Hans Jørgen Lundager Jensen, professor i religionsvidenskab ved Aarhus Universitet, har tidligere fortalt Newsbreak.dk, at den danske kirke ikke havde så travlt med at komme af med de mange helgener, hvis bare folk ikke havde statuer stående af dem, eller dyrkede dem på andre måder

Mortensaften 2019 er Mortensdag andre steder

Kigger man ud i verden, fejrer de Sankt Morten 11. november. Her er der nemlig Mortensdag, som vi i Danmark ikke rigtigt markerer. Vi nøjes med at fejre Sankt Morten aftenen før hans festdag.

Essensen af historiefortællingen er, at danskerne i gamle dage markerede overgangen fra sommer til efterår ved at samle til bunke til vinter.

– I begyndelsen af november har husdyr den maksimale vægt i løbet af året. Fra det tidspunkt og gennem vinteren vil de tabe sig, sagde Hans Jørgen Lundager Jensen, professor i religionsvidenskab ved Aarhus Universitet, til Newsbreak.dk, da vi udspurgte ham om Mortensaften i 2017.

Gemte sig blandt gæs

Selve legenden om, hvorfor vi spiser mortens-gås, og dermed legenden om Mortensaften, stammer altså fra fortællingen om, at indbyggerne i Tours ønskede, at Morten skulle være deres nye biskop.

For at undgå at blive valgt til biskop valgte Morten at gemme sig blandt en flok gæs, men gæssene skræppede op, enten fordi de også ville have ham som biskop – eller fordi det virkede underligt for en flok gæs, at der pludsede kravlede en mand rundt mellem dem.

Morten besluttede selv

Legenden fortæller altså, at det var Morten selv, der besluttede, at når fejrer danskerne Mortensaften, så skal der være gås på menuen, men som tiden er gået, er gåsen ofte blevet byttet ud med en and, i hvert fald i Danmark.

– Vi kender historien om Martin af Tours fra tyske drikkeviser fra begyndelsen af 1600-tallet. I 1616 bliver historien trykt i Danmark af bogtrykker Hans Hansen fra Aalborg, har Else Marie Kofod, vicenationalsamlingschef i Dansk Folkemindesamling, tidligere fortalt til TV2.

HER kan du læse, hvordan du laver den perfekte Mortensaften-and.

Powered by Labrador CMS