Mortensaften 2018 falder på en lørdag: Men hvad fejrer vi lige?

Mortensaften 2018 falder på samme dato som alle de andre Mortensaftener. Men ved du, hvorfor vi fejrer Sankt Morten til at starte med?

Mortensaften 2018 falder på en lørdag. Der er derfor god tid til at stege den fugl, familien skal indtage. Foto: Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Mortensaften 2018 falder i år lørdag 10. november. Skal du holde traditionen i hævd, skal du om aftenen 10. november samle familien til et stort festmåltid.

Det er sådan med gamle skikke, at de ikke nødvendigvis fungerer, som vi moderne mennesker ville forvente. Kigger man ud i verden, fejrer de Sankt Morten 11. november. Her er der nemlig Mortensdag, som vi i Danmark ikke rigtigt markerer. Vi nøjes med at fejre Sankt Morten aftenen før hans festdag.

Forklaringen herpå finder vi i, at traditionen om at fejre Mortensaften går så langt tilbage i tiden til dengang, hvor folk ikke ejede ure med smarte kalendre.

Dengang markerede solnedgangen 10. november overgangen til selve Mortensaften. Her spiste man et festmåltid af en anden verden, og det betyder, at vi i Danmark nu markerer Mortensdag på Mortensaften.

Mortensaften 2018: Tid til at spise godt

Hvorfor fejrer danskerne Mortensaften – spørger du måske? Det kan du finde et længere fyldestgørende svar på i artiklen “Hvorfor fejrer danskerne Mortensaften? Teknisk set for at hylde en helgen,” som Newsbreak.dk udgav i 2017.

Essensen af historiefortællingen er, at danskerne i gamle dage markerede overgangen fra sommer til efterår ved at samle til bunke til vinter.

– I begyndelsen af november har husdyr den maksimale vægt i løbet af året. Fra det tidspunkt og gennem vinteren vil de tabe sig, sagde Hans Jørgen Lundager Jensen, professor i religionsvidenskab ved Aarhus Universitet, til Newsbreak.dk, da vi udspurgte ham om Mortensaften i 2017.

November var altså i forvejen et tidspunkt, hvorpå man valgte slagteklare dyr ud. Da danskerne også gennem historien har haft tradition for at holde høstfester, endte det med, at Mortensaften blev koblet sammen med de fester, der alligevel skulle afholdes omkring den tid, man skulle fejre Sankt Morten.

Hvorfor 11. november?

Men hvorfor er det lige akkurat 10. og 11. november, der er de vigtigste datoer at kende, hvis man skal være klar til Mortensaften 2018? Historien om Sankt Morten er i sig selv lidt for lang til en kort genfortælling. Essensen er, at Sankt Morten er en katolsk helgen, og at 11. november er den dag, han blev begravet.

Helgener har stor betydning for katolikker. I Danmark sagde vi i mellemtiden farvel til de fleste helgener omkring 1517, med reformationens komme.

Hans Jørgen Lundager Jensen, professor i religionsvidenskab ved Aarhus Universitet, har tidligere fortalt Newsbreak.dk, at den danske kirke ikke havde så travlt med at komme af med de mange helgener, hvis bare folk ikke havde statuer stående af dem, eller dyrkede dem på andre måder.

Mortensaften overlevede formentlig, fordi man i forvejen festede for at fejre høsten. Vi mindes derfor Sankt Morten i dag, fordi vi har tradition for at spise noget lækkert på en dag i november alligevel.

Hvis du vil vide mere om Sankt Morten og lære, hvorfor vi spiser and Mortensaften, kan du læse artiklen:

Derfor spiser vi and Mortensaften – selvom vi burde spise gås.

Hvis du vil vide mere om, hvordan du laver den helt perfekte andesteg, kan du læse artiklen: 

Sådan laver du and til Mortensaften.

Powered by Labrador CMS