Morgenfest gav TV 2-stjerne ny vej i livet

Skuespiller Jesper Ole Feit Andersen bruger meditation og refleksion i hverdagen. Det har han gjort, siden han begyndte at praktisere buddhisme for 15 år siden

Offentliggjort

Klokken var fire en morgen for 15 år siden, da Jesper Ole Feit Andersen fandt sig selv sidde ved siden af en kvinde til en morgenfest.

Der var noget ved hende, der pirrede den daværende 24-årige skuespillers interesse. Så de to faldt i snak. En snak, der skulle vise sig at få en stor betydning for, hvordan han fremadrettet tilgik hverdagen.

- Hun levede et liv, som jeg syntes, var utroligt interessant. Så jeg begyndte at interessere mig for, hvad der lå bag de tanker, siger den Sygeplejeskolen-aktuelle skuespiller.

Buddhisme i hverdagen

Kvinden fortalte, hvordan hun brugte buddhisme aktivt i sin hverdag. Og jo mere hun snakkede, jo mere blev der skabt en naturlig nysgerrighed hos Jesper Ole Feit Andersen.

Derfor tog skuespilleren hendes ord til sig og begyndte at praktisere buddhisme, blandt andet i form af meditation og refleksion. Noget, som han fortsat gør i dag - 15 år efter.

- Jeg har kunnet mærke, at buddhismen gav mig nogle markante oplevelser i mit liv, som skabte ret faktiske forskelle, som jeg virkelig har holdt af lige siden, siger den 39-årige skuespiller og uddyber:

- Det skabte meget sammenklang og resonans i mit liv. Det, hvor jeg før i tiden så meget et meget lukket land, begyndte mit sind at se muligheder og være mere fleksibelt.

Håb, reflektion og taknemmelighed

- Så jeg blev introduceret for et redskab, jeg kan vende tilbage til og bruge for at grave noget håb frem i livet.

Og håb og venlighed er noget, der er brug for, qua verdenssituationen, mener skuespilleren.

- Man kan hurtigt blive apatisk. Men der er altid et håb, der spirer. Det kan måske starte inde i sig selv. Ellers kan man være flink over for andre, og så bygger det sig måske op i én, lyder det fra Jesper Ole Feit Andersen, der selv bruger redskaber fra buddhismen:

- Jeg finder meget af håbet i refleksionen. En stor del af det, jeg kan mærke, når jeg sætter mig om aftenen og reflekterer, handler om taknemmelighed.

- Taknemmelighed over for det, der gik godt. De mennesker, jeg mødte. Initiativer, jeg tog - men også for den modstand, jeg mødte, som har tvunget mig til at reflektere og kigge på, hvad jeg kan arbejde med.

Jesper Ole Feit Andersens blå bog

* Jesper Ole Feit Andersen er 39 år gammel og fra Kolding. Han blev uddannet fra Det Danske Filmskuespillerakademi i København i 2009.

* Han er især kendt gennem forskellige TV 2-produktioner. Heriblandt "Sygeplejeskolen" og "Minkavlerne". Han har desuden medvirket i det populære program "Stormester".

* Jesper Ole Feit Andersen har også haft flere mindre roller i store produktioner. Han har blandt andet været med i den prisvindende film "Retfærdighedens ryttere", Netflix-hittet "Kastanjemanden" og filmen "Lykke-Per".

Kilder: imdb.com, ritzau, TV 2.

Portøren Finn

Ligesom morgenfesten for 15 år ændrede Jesper Ole Feit Andersens liv, står hans karakter i "Sygeplejeskolen", portøren Finn, også over for et livsomvæltende spørgsmål.

Efter branden på Fredenslund Sygehus, som sluttede femte sæson og præger sjette sæson, der netop nu ruller over skærmen, har han hemmeligt holdt øje med sygeplejeeleven Aksel - spillet af Jakob Åkerlind - der er blevet forbrændt. 

Det får hans kæreste, Else - spillet af Ulla Vejby - til at sætte spørgsmålstegn ved Finns seksualitet.

Jesper Ole Feit Andersen har været glad for, at han nu har kunnet folde sin Finn ud. For gennem udfoldelsen har TV 2-stjernen også skiftet noget af sit fokus i sit eget liv.

- Vi har jo som mennesker måske en tendens til at være enormt hårde ved os selv, når vi fucker op eller lignende. Vi bliver enormt selvbevidste i nogle øjeblikke, og det er tit forbundet med noget skam, lyder det fra Jesper Ole Feit Andersen.

- Når jeg tænker over det selv, kan jeg mærke, at jeg det sidste års tid har været mere fokuseret på at leve mere uden at fortryde. Og ikke være hård mod mig selv. Det tror jeg også afspejler, hvordan man er over for andre, siger han og uddyber:

- Det handler om et vekselvirke omkring ens eget liv og ens omgivelser, hvor det er vigtigt at forstå, at vi alle sammen kan bære rundt på noget sårbart, uden andre måske ved det.

Hvordan portøren Finns og sygeplejeeleven Elses forhold udvikler sig, kan du se i tredje afsnit af "Sygeplejeskolen" sæson seks søndag 20.40 på TV 2 Charlie eller TV 2 Play.

En samtale til en morgenfest ændrede meget i Jesper Ole Feit Andersen, der nu har praktiseret buddhisme i 15 år. Blandt andet har det gjort ham mere åbensindet over for ting, der førhen har været et "lukket land", fortæller han.
Powered by Labrador CMS