Mor raser efter Panda-tur: De lavede bræklyde
Et afbræk fra en hård hverdag fyldt med operationer blev langt fra som ventet for 12-årige Silas og moderen Malene, da de besøgte Københavns Zoo.
Det er ikke mange uger siden, at Danmark var på den anden ende. Der blev fløjet pandaer ind fra fjernøsten, nærmere bestemt Kina. De to pandaer, der blev fragtet til landet skulle ind at bo i Københavns Zoo på noget nær det mest mondæne pandaanlæg verden endnu har set. Anlægget er tegnet af den danske stjernearkitekt Bjarke Ingels – og tilskuerne strømmede til at for at se de nuttede, men ufatteligt ædende pelsdyr.
For Malene Ramsing Roest og sønnen Silas på 12 år var ønsket også at se den zoologiske haves nye beboere, men oplevelsen blev langt fra som ønsket. Malenes søn Silas er nemlig rart af en medfødt sygdom, der kaldes Crouzon syndrom, der gør, at man er født med misdannelser af især kranie- og ansigtsknogler.
Men inde i zoologisk have blev Silas mødte af en række grimme oplevelser på en dag, der ellers skulle have været en rigtig familiedag. Da Silas og Malene gik gennem parken blev de nemlig mødt af børn og unge, der både grinte, pegede og fniste. Men også langt værre, så skar de ansigter, lavede bræklyde og talte grimt til Silas, forklarer Malene Ramsing Roest til Newsbreak.dk.
– I går synes vi, at bægeret flød over. Fordi det var rigtig mange små tilfælde hele dagen igennem – og der var rigtig mange skoleklasser og børnehaver, hvor folk ikke opførte sig ordenligt, siger Malene Ramsing Roest til Newsbreak.dk.
Turen til zoologisk have kom i stand, da Silas havde fået et årskort til Københavns Zoo af sine bedsteforældre i julegave. Og planen var klar – nu havde familien været der én gang før pandaerne var kommet, men nu skulle pandaerne endelig opleves.
– Jeg bliver ked af det på hans vegne, når folk opfører sig sådan. Han er bedre til at sige, at de ved ingenting, end jeg er. Det gør ondt på mig som mor, og så synes jeg, at det er relevant, at man lige tager en snak om, hvordan man skal begå sig, siger Malene Ramsing Roest videre.
En sjælden sygdom
Crouzon syndrom er en sjælden sygdom, der rammer cirka én ud af 25.000 nyfødte børn. For Silas har sygdommen betydet, at han har brugt meget tid på at blive opereret, da man løbende skal have operationer for, at hjernen kan vokse optimalt.
Faktisk er Silas blevet opereret 30 gange som følge af hans sygdom, men selvom det lyder voldsomt, så er Silas ligesom så mange andre drenge i den alder; der bliver både leget med lego og spillet computerspillet Fortnite, når han altså ikke går i skole.
– Da Silas skulle starte i skole, der lavede jeg en billedserie med en fotograf, hvor vi hængte billeder op af Silas rundt omkring i byen, så folk lige kunne se, hvad han var for en. Han er normal, men ser anderledes ud. Det har hjulpet meget i lokalsamfundet, hvor folk ved, hvem han er og hvad han fejler, uddyber Malene Ramsing Roest til Newsbreak.dk.
Et typisk symptom på Crouzons syndrom er, at man har en indsunket næserod og mere afstand mellem øjnene end normalt, skriver Netdoktor.dk.
En hårfin balance
Malene Ramsing Roest er godt klar over, at børn kan være meget umiddelbare og måske ikke tænker nærmere over den måde, som de opfører sig på, men det ændrer ikke på situationen for hende.
– Børn er meget umiddelbare, men det gør ondt, når indgangsvinklen er, hvordan man kan være så ulækker, så er samtalen en helt anden. Jeg bliver som mor mega fyldt op, siger hun.
Moderen vurderer samtidig, at der havde været tyve episoder på godt halvanden time. Og det kan være opslidende at holde øje med, hvor folk færdes i parken, fordi man gerne vil skåne ens barn for hånlige kommentarer.
– Man er hele tiden og holder øje med, hvor børnene er og omdirigerer for at skåne ham mest muligt, fordi han bliver ked af det. Der bliver man træt som forælder. Nogle gange tænker man, at de nærmest fik mere ud af kigge på Silas end pandaerne, forklarer hun.
Det var anden gang, at moderen og sønnen havde brugt årskortet, som de havde fået i julegave af bedsteforældrene. Men valget om at tage i zoo på en regnfyldt tirsdag var langt fra tilfældigt.
– Jeg vælger en hverdagsmorgen, hvor det er regnvejr, så der ikke ville være så mange, der ville komme med kommentarer. Jeg er af den overbevisning, at han ikke skal gemmes væk. Det er ikke ham, der er noget galt med. Vi kan rigtig godt lide at være i zoo. Der er rigtig flot og smukt både for børn og voksne, uddyber Malene.
På Facebook valgte Malene Ramsing Roest efter oplevelsen at lave et stort opslag på Facebook, der skulle forklare oplevelsen. Du kan se opslaget herunder.