Mobil-angreb: Dette må du ALDRIG gøre

Lader du også din telefon op offentlige steder? Det kan være en rigtig dum ide. Der er dog noget, du kan gøre for at undgå svindlerne.

Young woman at international airport looking at the flight information board, holding smart phone in her hand, checking flight informations on phone application.
Young woman at international airport looking at the flight information board, holding smart phone in her hand, checking flight informations on phone application.
Offentliggjort Sidst opdateret

Juice jacking. Du kender måske ikke formuleringen, men det kan være, du kommer til at stifte bekendtskab med fænomenet – på den trælse måde.

Juice jacking dækker over en metode, hvor din telefon eller computer bliver hacket.

Det skriver it-sikkerhedsfirmaet Bitdefender i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under videoen

Mange af os har nu om dage gemt mange følsomme oplysninger i vores telefoner. Det er ikke kun, som ‘i gamle dage’, billeder og sjove sms’er.

Vores telefoner gemmer også på kontooplysninger, kreditkortoplysninger, passwords og andet, man helst vil holde for sig selv.

Med juice jacking kan svindlere og kriminelle få adgang til din telefon.

For en god ordens skyld skal det nævnes, at det selvfølgelig også gælder computere, du tilslutter.

Juice jacking på offentlige steder

På trods af, vores telefoner får længere og længere batteritid, så fylder de mere og mere i vores hverdag – og bliver på den måde brugt i mange timer dagligt.

Efterhånden er der da også flere og flere steder, som ventesale, toge, cafeer, lufthavne, hoteller og så videre, hvor vi ikke længere har brug for en oplader, men blot kan stikke vores USB-stik i de dertil opstillede opladerstationer. Eller endda i hotelværelseslampens USB-indgang.

– Problemet er, at de fleste ikke kender til risikoen ved at slutte telefoner og computere til fremmede opladerstationer, men det udgør en stor fare for it-sikkerheden. Den tendens er vi nødt til at lave om på, siger Bogdan Botezatu, ekspert i digitale trusler hos firmaet Bitdefender.

Svindlerne overfører skadelig software, malware, til stationerne, som de efterlader i USB-portene.

Når den næste person sætter mobilen – eller altså computeren – i stikket, kan svindlerne altså tappe den.

Statsanklager advarer mod juice jacking

At problemet er voksende, vidner en advarsel fra statsanklagerens kontor i Los Angeles om.

Her advarer altså mod at bruge de offentlige opladerstationer.

“Malware kan låse din enhed eller eksportere data direkte til svindleren”, står der blandt andet i den.

Sådan undgår du juice jacking

Udover de råd, kan du også anskaffe dig et såkald “USB-kondom” eller en “juice jack defender”. Det er anordninger, der placeres mellem opladerkablet og porten. Den blokerer for uvedkommende. Et USB-kondom koster cirka 60 kroner. 

Powered by Labrador CMS