Minkgigant vil i gang igen
En kinesisk storavler af mink venter sammen med resten af branchen på at få erstatning for nedslagtningen. Når minkforbuddet udløber, vil han formentlig fortsætte avlen.
(Citathistorie fra Fagbladet 3F)
Erstatning for tab af indtægt samt kompensation for fremtidig fortjeneste til landets minkavlere. Det forhandler Folketingets partier om i disse dage, efter at minkerhvervet er blevet lukket ned som følge af corona-pandemien. Og den samlede regning ender formentlig på et to-cifret milliardbeløb.
En forholdsvis stor del af pengene vil efter alt at dømme gå til det kinesisk ejede selskab UKF Denmark ApS, der har Hong Kong-rigmanden Pat Wong som ejer. Selskabet er med 12 minkfarme i Vest- og Midtjylland er en af de allerstørste virksomheder i branchen i Danmark.
Men angiveligt har den kinesiske ledelse hos UKF Denmark ApS planer om at genoptage produktionen af mink i Danmark. Det fortæller Jakob Røjkjær Pedersen, der er driftsleder på fire af virksomhedens minkfarme, til Fagbladet 3F.
– Vi drøfter, hvad der skal ske. Men de (ledelsen, Pat Wong, red.) går ud fra, at de åbner op for produktionen igen efter minkforbuddet udløber, siger han.
– Jeg skal ud og lave noget andet imens. Men jeg vil overveje at vende tilbage til branchen, alt efter hvad det er for en situation, man kommer ud til, siger Jakob Røjkjær Pedersen og oplyser, at to af hans fire kolleger allerede har fået andet arbejde.
Fagbladet 3F har forgæves forsøgt at få kommentarer fra Pat Wong.
Forventer at genåbne
UKF Denmark ApS blev stiftet i februar 2013. Virksomheden med adresse i Holstebro har siden etableringen haft underskud hvert eneste år – og samlet set er underskuddet på over 115 millioner kroner, viser selskabets årsregnskaber. Underskuddet i regnskabsåret 2019-20 var på 23 millioner kroner.
”Ledelsen anser årets resultat for meget utilfredsstillende,” skriver ledelsen af UKF Denmark ApS i dets seneste årsregnskab, der blev offentliggjort i juni 2020.
Ledelsen skriver, at den – på baggrund af markedssituationen for minkskindsbranchen – har reduceret stambesætningen af mink. Og at det har resulteret i, at hovedparten af selskabets minkfarme ikke vil blive anvendt i det kommende år.
Men selskabets ledelse skriver også i regnskabet, at den forventer at genåbne de nedlukkede minkfarme i de kommende år, således at der i løbet af to-tre år igen vil være drift på alle minkfarme.
Det fremgår ligeledes af regnskabet, at UKF Denmark ApS’ drift er blevet finansieret af lån fra modervirksomheden Kingkey Financial International Holdings Ltd.
Der er i alt omkring 1.140 minkfarme i Danmark. Fra september 2019 til august 2020 var der i gennemsnit 1.821 lønmodtagere i minkbranchen i Danmark. Heraf 769 udlændinge, hvilket svarer til 42 procent.
Skal tage stilling til ulovlighed
4. november annoncerede statsminister Mette Frederiksen (S) en midlertidig lukning af minkerhvervet i Danmark. Omkring 15 millioner mink skulle aflives på grund af faren for befolkningens sundhed som følge af en muteret form for corona-virus i mink.
Et flertal i Folketinget har tænkt sig at gøre det midlertidigt forbudt at holde mink frem til udgangen af 2021 i Danmark. Et sådan lovforslag skal til afstemning på mandag i Folketinget.
En gennemsnitlig minkbedrift i Danmark tabte knap én million kroner om året i perioden 2016 til 2018, viser en analyse fra Tænketanken Kraka.
I 2012 udgjorde branchens værdiskabelse cirka 10,5 milliarder kroner. Men ifølge tænketanken var værdiskabelsen i minkindustrien inklusive leverandører i 2019 faldet til 2,5 milliarder kroner. Det svarer til 0,12 procent af den samlede værdiskabelse i Danmark.
Ifølge Fagbladet 3F’s oplysninger kan minkavlerne i Danmark se frem til en tempobonus for at slå sine mink hurtigt ihjel, en betaling for avlernes minkskind samt en eller anden kompensation for mistet fremtidig fortjeneste.
Forventer stor milliarderstatning
Formanden for Danske Minkavlere, Tage Pedersen, har tidligere over for mediet Finans understreget, at branchen forventer en fuldstændig erstatning. Den skal tage udgangspunkt i de seneste 10 års gennemsnitspris på minkskind og den forventede indtjening flere år ud i fremtiden.
I så fald vil den samlede erstatning fra de danske skatteydere til minkavlerne løbe op i adskillige milliarder kroner.
Enhedslisten ønsker en kompensationsordning, hvor minkavlere med gode regnskabsresultater får en højere erstatning end dem med dårligere resultater:
– Det er vigtigt, at en kompensationsordning ikke giver for store erstatninger. Hvis en minkavler har haft underskud de seneste fem år, så har jeg meget svært ved at se, at han skal have en stor kompensation. Selvom det selvfølgeligt er specielt, at minkavlerne er blevet pålagt at nedslagte deres dyr, siger partiets landbrugsordfører Søren Egge Rasmussen.