Minkavlere klapper i over for myndighederne

Statens Seruminstitut har forgæves forsøgt at få overblik over, hvem der arbejder på landets minkfarme. De manglende oplysninger har haft konsekvenser for myndighedernes indsats, viser notater

Kun en ud af knap 1000 minkavlere har givet oplysninger om deres ansatte til myndighederne. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Offentliggjort Sidst opdateret

Citathistorie:Dagbladet Information

Smitten med COVID-19 spreder sig hastigt mellem landets minkfarme. Minkene smitter videre til mennesker, og det bidrager til den udbredte samfundssmitte, som fredag aften fik regeringen til at annoncere nye tiltag for at holde virussen under kontrol.

Nu viser det sig, at Statens Seruminstitut (SSI) forgæves har forsøgt at få minkavlerne til at oplyse, hvem der arbejder på minkfarmene. De manglende oplysninger har lagt hindringer i vejen for myndighedernes forsøg på at kortlægge og inddæmme smitten med coronavirus.

Det fremgår af notater fra SSI, som Dagbladet Information har fået aktindsigt i.

– Vi ville gerne have haft flere svar, fordi så havde vi måske kunnet intervenere før hos nogle af de her minkfarme,« siger Brian Kristensen, overlæge ved SSI, til Information.

I juli, efter de tre første udbrud af coronavirus på danske minkfarme, forsøgte SSI at lave en liste over alle, der har en relation til en minkfarm: ejere, familiemedlemmer og ansatte. SSI ville opfordre alle med forbindelse til minkfarmene til at lade sig teste en gang om ugen, og idéen var, at man dagligt ville kunne sammenkøre denne liste med resultaterne fra landets testcentre og på den måde overvåge smittespredningen i minkbranchen.

Blot et enkelt svar

SSI skrev derfor af to omgange i løbet af juli til samtlige 926 minkavlere via deres virksomheds e-boks og bad dem om oplysninger om deres ansatte.

Men kun én af minkavlerne udleverede oplysningerne, fremgår det af notaterne.

De manglende oplysninger har haft konsekvenser for myndighedernes arbejde. I et notat fra SSI dateret den 4. september fremgår det blandt andet, at de smittede minkbesætninger findes »sent i forløbet«, og at »dette skal sammenholdes med, at den i juli måned iværksatte forespørgsel om frivillig udlevering af medarbejderoplysninger ikke er efterkommet«.

Og i et notat dateret den 9. september fremgår det, at »de manglende medarbejderoplysninger medfører, at en vigtig gruppe af personer ikke kunne indgå i overvågningen af potentiel eksponering af minkfarme for SARS-CoV-2«, hvilket »har stor betydning for den forebyggende virkning man vil kunne opnå ved at overvåge testresultater«.

Smittetal eksploderet

Siden da har smitten bredt sig eksplosivt. Fredag var der registreret smitte på 142 minkfarme. Heraf er 17 blevet aflivet. Yderligere 24 farme er under mistanke.

Mange minkfarme er familiedrevne og har ikke nødvendigvis nogen ansatte. Men i en spørgeskemaundersøgelse, der er refereret i notaterne, har 44 af 79 adspurgte minkavlere angivet, at de har mindst én ansat. SSI antog derfor, at der fandtes et ikke ubetydeligt antal mennesker med relation til minkfarme, som de ikke kunne få oplysninger om, fordi minkavlerne ikke svarede på deres henvendelser.

Det er imidlertid uklart, om SSI’s forespørgsel nåede frem til alle minkavlere. Information har været i kontakt med tre minkavlere, som ikke mener at have modtaget den.

Information har bedt minkavlernes andelsforening Kopenhagen Fur om at undersøge, om SSI’s forespørgsler er nået frem til deres medlemmer, men det har det ikke været muligt at få svar via foreningen.

På Statens Serum Institut regner Brian Kristensen med, at alle har modtaget anmodningerne fra SSI. Det er dog ikke noget, SSI har undersøgt nærmere.

Utilfredsstillende

Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, kalder det »dybt utilfredsstillende«, at det ikke er lykkedes SSI at skaffe oplysningerne om de ansatte på minkfarmene. SF’s dyrevelfærdsordfører, Carl Valentin, kalder det »meget bekymrende«.

Både Carl Valentin og Peder Hvelplund vil nu spørge fødevareminister Mogens Jensen (S) om, hvad han vil gøre for at sikre, at myndighederne får de relevante oplysninger, så det kan blive undersøgt, om de ansatte på minkfarmene spiller en rolle i smittespredningen.

Information har forgæves forsøgt at få en kommentar fra fødevareminister Mogens Jensen (S).

Powered by Labrador CMS