Minister vil tvinge boligejere

En ny lov skal pålægge udskiftning eller fjernelse af gamle brændeovne, når en bolig skifter hænder.

Med lovforslaget tager vi et skridt mod renere luft herhjemme, skriver miljøminister Lea Wermelin (S). Arkivfoto: Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Regeringen vil fremsætte et lovforslag, der skal tvinge boligkøbere til at udskifte eller fjerne gamle brændeovne, når der flytter ind.

Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

– Hvert år dør tusindvis af danskere for tidligt på grund af luftforurening. Privat brændefyring er den største danske bidragyder til partikelforurening.

– Vi ved, at især de ældste brændeovne står for en stor del af forureningen med skadelige partikler, der kan give både hjerte-kar-sygdomme og luftvejslidelser. Med lovforslaget tager vi et skridt mod renere luft herhjemme, skriver miljøminister Lea Wermelin (S).

Lovforslaget vil betyde, at boligkøbere efter et ejerskifte vil skulle nedlægge eller udskifte brændeovne i deres nye bolig inden for 12 måneder, hvis brændeovnen er lavet før 2003.

I foråret

Ordningen skal efter planen træde i kraft fra april 2021.

– Vi stiller som krav, at der skal ske en udskiftning eller nedlæggelse af brændeovnen ved ejerskifte. På den måde får vi udskiftet til nyere og mindre forurenende brændeovne, skriver Lea Wermelin.

Ifølge pressemeddelelsen vurderes det, at de er omkring 700.000 brændeovne i Danmark og at 260.000 af dem er produceret før 2003.

Ministeriet skriver, at hvis en boligejer er i tvivl om, hvor gammel hans eller hendes brændeovn er, kan man kontakte en skorstensfejer, der kan lave en erklæring.

Hvorfor forurener en brændeovn?

Brændeovne står for omtrent 65 procent af udledningen af skadelige partikler.

Her kan du læse, hvorfor det forurener miljøet at fyre op i sin brændeovn:

* De sundhedsskadelige stoffer i brændeovnsrøg dannes, fordi forbrændingen aldrig er 100 procent optimal. Hvis den var det, ville alt brændet nemlig blive omdannet til vand og kuldioxid.

* Når man kommer et stykke brænde ind i ovnen, antændes det ikke øjeblikkeligt. Der går tid, før ilden får fat i brændet, og her udleder træet mange skadelige partikler.

* Når brændet på et tidspunkt brænder ud, begynder en udglødningsfase, og udledningen stiger igen.

* Det er værst, hvis træet er vådt, eller hvis man fyrer med andet end træ. Det er eksempelvis mælkekartoner, æggebakker, aviser, trykimprægneret træ, plastik med videre. Det kommer der farlig brændeovnsrøg ud af.

* En uregelmæssig forbrænding giver også mere røg og flere partikler. Forbrændingen bliver uregelmæssig, hvis temperaturen svinger meget, hvis man fyrer med mange små stykker brænde, eller hvis man ofte åbner og lukker for spjældet for at regulere varmen.

* Jo mere “usynlig” røgen er, jo bedre er forbrændingen. Hvis røgen er sort, hænger lavt og er tæt, er der mange sodpartikler i den.

Kilder: Bolius og Berlingske.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS