Minister vil have danskere til Gaza
Våbenhvile i Gaza holder kun, hvis Israel ophæver blokade og Gaza afmilitariseres, mener udenrigsministeren.
Selv om verdenssamfundet og Danmark trykker tommelfingre for, at våbenhvilen holder mellem palæstinenserne og Israel, så skal der mere til. Dels må Israel bryde sin blokade af Gaza, dels må Gazas ekstreme grupper afmilitariseres.
Det siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R) om våbenhvilen mellem Israel og palæstinenserne, som trådte i kraft tirsdag klokken 18.
Siden har der hverken været israelske angreb i Gaza eller raketangreb fra Gaza mod Israel ifølge en talsmand for Israels militær.
– Det vigtigste er, at Israels blokade mod Gaza fjernes. Det bliver nødt til at være sådan, at man kan arbejde, bevæge sig og få varer ind til genopbygning af Gaza. Ellers bliver det en trykkoger for ny social uro og ekstremisme, siger Martin Lidegaard.
– Det andet er, at vi får afmilitariseret de ekstreme grupper, der er inde i Gaza. Så Israel kan blive fri for at blive bombet af raketangreb inde fra Gaza. Det gør man ikke fra den ene dag til den anden, men alt dette skal monitoreres (overvåges, red.), siger han.
Han foreslår, at EU og Danmark sender observatører til grænsen mellem Gaza og Israel for at overvåge, at våbenhvilen overholdes af begge parter.
– Vi har foreslået – og det er heldigvis blevet taget godt imod – at vi får sat nogle observatører ind på grænseovergangene, gerne i FN-regi.
– Men ellers kan EU og vi fra dansk side sende observatører til grænsen og observere, at blokaden ophæves, men også, at der ikke transporteres våben ind, siger Martin Lidegaard.
Fra 1956 til 1967 sendte Danmark 11.000 FN-observatører til området. Nu har EU en politi- og grænsemission i Gaza, påpeger han.
– Hvis det skal komme på tale at sende flere danskere derned, så skal der selvfølgelig være accept fra begge parter, siger Martin Lidegaard.
/ritzau/